SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SADAKA

<< 2391 >>

DEVAM: 1- (VERİLEN) SADAKAYA RÜCÜ (DÖNÜŞ) YAPMA BABI

 

حدّثنا عِبْدُ الْرَّحْمِنِ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الدِّمَشْقِيُّ. ثنا الْوَلِيْدُ بْنُ مُسْلِمٍ، ثنا الأَوْزَعِيُّ. حَدَّثَنِي سَعِيْدُ بْنُ الْمُسَيَّبِ. حَدَّثُنِي عِبْدُ اللهِ بْنُ العَبَّاسِ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم: ((مَثَلُ الَّذِي يَتَصَدَّقُ ثُمَّ يَرْجَعُ فِي صَدَقَتِهِ، مَثَلُ الْكَلْبِ يَقِيءُ ثُمَّ يَرْجِعُ فَيَأْكُلُ قَيْئَهُ)).

 

Abdullah bin el-Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Sadaka verip sonra sadakasına dönüş yapan kimsenin durumu, kusan sonra dönüp kusmuğunu yiyen köpeğin durumu gibidir.»

 

 

AÇIKLAMA:    Ömer (r.a.)'ın hadisi Buhari ve Müslim'de rivayet edilmiştir. Oralardaki rivayetlerin bazısında şu ziyade vardır: "Çünkü sadakasına dönüş yapan kimse, kusmuğuna dönüş yapan köpek gibidir."

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisi Müslim'de de rivayet edilmiştir.

 

Bu hadisler, verilen sadakaya dönüş yapmanın, yani cayıp geri almanın haramlığına delalet eder. Verilen sadaka teslim edilince, teslim alanın mülkiyetine girmiş olur ve teslim edenin mülkiyetinden çıkmış olur. Artık bundan dönüş yapmak ve sadakayı geri almak hak ve yetkisi kalmaz. Sadaka hibeden farklıdır. Hatırlanacağı üzere 2384 - 2387 nolu hadislerin izahı bölümünde hibeden dönüş yapmanın bazı alimlerce caiz görüldüğü belirtildi. Avnü'l-Mabüd yazarının Zekat kitabının 30. babında belirttiği gibi sadaka, ahiret sevabını kazanmak niyetiyle verilen bağıştır. Hibe ve hediye ise kişiye ikramda bulunmak ve ona yaklaşmak niyetiyle bir şey vermektir.