SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SADAKA

<< 2401 >>

6- VEDİA (HIFZ EDİLMEK ÜZERE BIRAKILAN EMANET) BABI

 

حدّثنا عُبَيْدُ اللهِ بْنُ الْجَهْنَمِ الأَنْمَاطِيُّ. ثنا أَيُوبُ بْنُ سُوَيْدٍ، عَنِ المُثَنَّى، عَنْ عَمْرِو ابْنِ شُعَيْبٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم  ((مَنْ أَوِدَعَ وَدِيْعَةً، فَلاَ ضَمَانَ عَلَيْهِ)). هذا إسناده ضعيف. لضعف المثنّى والراوي عنه.

 

Amr bin Şuayb'm dedesi (Abdullah bin Amr bin el-Âs (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), şöyle buyurdu, demiştir: «Bir mal hıfz edilmek üzere kimin yanına emaneten bırakılırsa o kimse üzerine tazminat yükleme yoktur.»

 

Not: Ravi el-Müsenna ve onun ravisi zayıf oldukları için bu sened zayıftır.

 

AÇIKLAMA:    Vedia: Yukarda da belirttiğim gibi hıfz edilmek üzere emanet edilen mala denilir. Bunun ariye'den farkı açıktır. Çünkü ariye, bundan önceki babta belirttiğim gibi kullanılıp yararlanılmak üzere karşılıksız ve geçici olarak verilen mala denilir. Amaç, onu kullanmak ve ondan yararlanmaktır. Vedia ise sırf hıfzedilmek için verilir .

 

Onu kullanmak veya ondan yararlanmak caiz değildir.

 

Hadis, vedianın telef olması halinde değerinin emanetçiden tahsil edilemiyeceğine, ona tazmin ettirilemiyeceğine delalet eder. Şevkani'nin beyanına göre bu hususta icma bulunduğu söylenmiştir. Ancak emanetçi vediada hiyanet edip bile bile telak ederse bu takdirde bedeli ve kıymeti kendisine ödettirilir. Gene Şevkani'nin beyanına göre emanetçi, kendisine teslim edilen emanetin muhafazasında kusurlu olursa kendisine ödettirilir. Çünkü kusur işlernek de hiyanetin bir türü sayılır