SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SADAKA

<< 2406 >>

DEVAM: 9- (BORÇLU’YA) KEFİL OLMAK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ. ثنا عِبْدُ العَزِيْزِ بْنُ مُحَمَّدٍ الدَّارَوَرْدِيُّ، عَنْ عَمْرِو بْنِ أَبِي عَمْرٍو، عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ أَنَّ رَجُلاً لَزِمَ غَرِيماً لَهُ بِعَشْرَةِ دَنَانِيرَ، عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم. فَقَالَ: مَاعِنْدِي شَيْءٌ أُعْطِيْكَهُ. فَقَالَ: لاَوَاللهِ! لاَ أُفَارِقُكَ حَتَّى تَقْضِيْنِي أَوْ تَأْتِيْني بِحَمِيلٍ. فَجَرَّهُ إِلَى الْنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم. فَقَالَ لَهُ الْنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم:

 ((كَمْ تَسْتَنْظِرَهُ؟)) فَقَالَ: شَهْرَاً. فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم: ((فَأَنَأ أَحْمِلُ لِهُ)) فَجَاءَهُ فِي الوَقْتِ الَّذِي قَالَ الْنَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم فَقَالَ لَهُ الْنَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم ((مِنْ أَيْنَ أَصَبْتَ هَذَا؟)) قَالَ: مِنْ مَعْدَنٍ. قَالَ: ((لاَخَيْرَ فِيهَا)) وَقَضَاهَا عَنْهُ.

 

(Abdullah) bin Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatta iken bir adam 10 dinar alacaklı olduğu borçlusunun yakasına sarıldı. Borçlu şahıs (alacaklısına): Benim yanımda (mülkiyetimde) sana vereceğim hiç bîr şey yoktur, dedi. Alacaklı adam da (borçlusuna): Hayır! Vallahi sen alacağımı ödeyinceye veya bir kefil bana getirinceye kadar senden ayrılmıyacağım, dedi. Sonra onu Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in huzuruna çekip götürdü. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) borçluya: «Sen alacaklından ne kadar mehil istersin?» buyurdu. Borçlu: Bir ay, dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «O halde ona ben kefil olurum.» buyurdu. Sonra borçlu. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in dediği vakitte huzura geldi (veya borcunu getirdi). Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona: «Bu (altını) nereden elde ettin?» buyurdu. Adam: Bir madenden, diye cevab verdi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Bunda hayır yoktur,» buyurdu ve onun yerine borcunu ödedi.