SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’R-REHİN

<< 2445 >>

DEVAM: 5- İŞÇİYİ KARNINI DOYURMAK ÜCRETİYLE TUTMAK BABI

 

حّدثنا أَبُو عُمَرَحَفْصُ بْنُ عَمْرو. ثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ مَهْدِيٍّ. ثنا سَلِيمُ بْنُ حَيَّانَ. سَمِعْتُ أَبِي يَقُولُ: سَمِعْتُ أَبَا هُرَيْرَةَ يَقُولُ: نَشَأْتُ يتِيماً، وَهَاجَرْتُ مِسْكِيناً، وَكُنْتُ أَجِيراً لابْنَةِ غَزْوانَ بِطَعَامِ بَطْنِي وَعُقْبَةِ رِجْليِ. أَحْطِبْ لَهُمْ إِذَا نَزَلُوا. وَأَحْدُو لَهُمْ إذَا رَكِبُوا. فَالحَمدُ لِلّهِ الذِّي جَعَلَ الدِّينَ قِوَاماً، وَجَعَلَ أَبَا هُرَيْرَةَ إِمَاماً.

 

في الزوائد: إسناده صحيح موقوف. لأن حيان بْنُ بِسطام، ذكره ابن حِبان في الثقات. ووثقه الدار قطني والذهبيّ وغيرهم. وباقي رجال الإسناد أثبات.

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben yetim büyüdüm, fakir olarak hicret ettim. Karnımı doyurmak ve (yolculukta) ayağımın (dinlenmesi için binit hayvanına bazen binmeme imkân verme) nöbeti karşılığında Ğazvan kızı (Büsre) 'nin işçisiydim. (Yolculukta bir yerde) konakladıkları zaman onlara odun toplardım. Binit hayvanlarına binip yolculuk ettikleri zaman da onlar için develerini şarkı söylemek suretiyle hızlı yürütmeye teşvik ederdim. İslâm dînini bir nizam kılan, Ebû Hureyre'yi de imâm (emîr-Vâli) kılan Allah'a hamd olsun.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih ve mevkıiftur. çünkü ravi Hayyan bin Bistam'ı İbn-i Hibban sikalar arasında anmış. Darekutni, Zehebi ve başkaları da onu sika saymışlardır. Senedin kalan ravileri de sika zatlardır.

 

AÇIKLAMA:     Zevaid türünden olan bu hadis'te Ebu Hureyre (r.a.) kendi halini dile getirmektedir. Hadiste geçen Ukbe; Nöbet ve son nöbet anlamına gelir. Ayağın ukbesi, ayağın dinlenmesi için binit hayvanına binme nöbetidir. Ebu Hureyre (r.a.) Büsre'nin işçisi iken uzun yolculuk edildiğinde onların develerinin hızlı gitmelerini sağlamak için şarkı söyleyerek yaya, yürüyordu, yorulunca da arasıra bindiriliyordu. Kervan bir yere konakladığı zaman ise yine Ebu Hureyre (r.a.) için istirahat yoktu. Çünkü bu esnada onlara odun topluyordu. Bu ağır hizmet karşılığında kendisine verilen ücret ise sadece yiyeceğini vermek, bir de arasıra bindirmek idi. Ebu Hureyre (r.a.) gerek bu dönemde, gerekse çocukluk ve hicret döneminde çok sıkıntı çektiği gibi müslüman olduktan sonra Suffe ehli arasında geçirdiği dönemde maddi yönden çok sıkıntı çekmiştir. Hz. Ömer (r.a.)'ın halifeliği döneminde Ebu Hureyre (r.a.) bir ara Bahreyn emirliği yaptığı gibi Muaviye (r.a.)'ın halifeliği döneminde de iki kez Medine-i Münevvere valiliği yapmıştır. Valiliği esnasında da dağdan topladığı odunu sırtında taşıyarak çarşıya getirdiği ve satıp bununla geçindiği rivayet olunmuştur.