SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’R-REHİN

<< 2455 >>

DEVAM: 8- ARAZİYİ KİRAYA VERMEK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. ثنا مَطَرِّفُ بْنُ عَبْدِ اللهِ. ثنا مَالِكٌ، عَنْ دَاوُدَ بْنِ الحُصَيْنِ، عضنْ أَبِي سُفْيَانَ، مَولَى ابْنِ أَبْي أَحْمَدَ؛ أَنَّهُ أَخْبَرَهُ أَنَّهُ أَخْبَرَهُ أَنَّهُ سَمِعَ أَبَا سَعِيدٍ الخُدْرِيَّ يَقُولُ: نّهى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَنِ المُحَاقَلَةِ.وَالمُحَاقَلَةُ اسْتكْرَاء الأَرضِ.

 

Ebû Saîd-i Hudri (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Muhâkale'den nehy etti.

Mühakale arazinin (ekilmek üzere) kiralanmasıdır.

 

 

AÇIKLAMA:     Nafi' aracılığı ile İbn-i Ömer (r.a.)'den rivayet olunan ilk hadis Buhari, Müslim Ebu Davud ve Nesai tarafından da rivayet edilmiştir.

 

Cabir (r.a.)'ın hadisi Buhari, Müslim ve Nesai tarafından da rivayet olunmuştur. Ebu Said (r.a.)'ın hadisi ise Nesai tarafından da rivayet edilmiştir.

 

Araziyi, mahsülünün belirli bir mikdarı karşılığında kiraya vermeye Müzaraa. Muhabere ve Muhakale denilmektedir. Bu muameleyi caiz görmeyenler bu babta ve bundan önceki babta geçen hadisleri delil gösterirler. Bu muamelenin caizliğine hükmeden alimlerin bu hadislere verdikleri cevabların bir kısmı 10,11. ve 14. bablarda geçen hadislerdir. Bir de buradaki yasaklama tenzihen mekruhluk manasınadır. Amaç yardımlaşmaya teşvik ve ihtiyaçtan fazla tarlası bulunan müslümanların bunu icarsız olarak din kardeşlerinin yararlanmasına emaneten vermesini istemektir. diye yorum yapanlar vardır.

 

Not:     Geniş bilgi, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12. bablardaki hadislerin toplu açıklaması ve Alim görüşleri 2465 nolu Hadis’in AÇIKLAMA’sında...