SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’R-REHİN

<< 2458 >>

DEVAM: 9- AĞACSIZ ARAZİYİ (TARLAYI) ALTIN VE GÜMÜŞ KARŞILlĞI KİRAYA VERMEYE DAİR RUHSAT BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ. ثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ، عَنْ يَحْيَى بْنِ سَعِيد، عَنْ حَنْظَلَةَ ابْنِ قَيْسٍ؛ قَالَ:سَأَلْتُ رَافِقَ بْنَ خَدِيجٍ قَالَ : كُنَّا نُكْرِى الأَرضَ بِالوَرِقَ.

 

Hanzala bin Kays'den (el-Ensârî) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Kendisi (araziyi altın ve gümüş karşılığında kiraya vermenin hükmünü) Râfi' bin Hadic'e sordum. Râfi' dedi ki: Biz (müstecire): Bu kıt'a'nın çıkaracağı (mahsûl) sana ve bu parçanın çıkaracağı (hâsılat) bana ait olmak üzere (diyerek) arazimizi kiraya veriyorduk. Sonra arazimizi, çıkaracağı mahsûl karşılığında kiraya vermekten menedildik. (Fakat) arazimizi gümüş (ve altın) karşılığında kiraya vermekten menedilmedik.

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Müslim, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Rafi (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

Birinci hadisin zahirine göre araziyi kiraya vermekte bir sakınca yoktur. Kira durumu herhangi bir kayıtla tahdid edilmediğine göre ister altın ve gümüş karşılığı olsun, ister araziden alınacak mahsülün üçte bir gibi belirli bir mikdarı karşılığı olsun kira işleminin caizliği anlamı çıkarılabilir. Bu hadiste Resul-i Ekrem (s.a.v.)'e ait metin ise müslümanları Minha'ya teşvik mahiyetindedir. Yani araziyi kira olmaksızın bir müslümanın işletmesine, kendine ekip biçmesine ve böylece yararlanmasına geçici olarak tahsisi tavsiye edilmektedir. Bazıları bu teşvik emrini araziyi kiraya vermenin yasaklanması anlamına yorumladığı nedeniyle İbn-i Abbas (r.a.)'ın bu açıklamayı yaptığı anlaşılıyor.

HakI ve Muhkala'nın aynı şey olduğu, İbn-i Abbas (r.a.) tarafından ifade edilmiştir. Bu da bir araziyi belirli bir ücret karşılığında kiraya vermektir. Bu hadisde araziyi belirli bir ücret, mesela iki ölçek buğday veya on gram altın karşılığında kiraya vermenin caizliğine delalet eder.

 

Rafi bin Hadic (r.a.)'ın hadisi de arazinin belirli bir mikdar gümüş veya altın karşılığında kiraya vermenin caizliğine delalet eqer. Fakat arazinin şu parçasının mahsulü arazi sahibine ve bu parçasının mahsulü kiracıya ait olınak üzere yapılacak kira işleminin yasaklandığı bu hadiste belirtilmektedir. Çünkü böyle bir akid taraflardan birisinin aldanmasına vesile olabilir. Bu hadisin bazı rivayetlerinde Rafi bin Hadic (r.a.):

''..... "Ama altın ve gümüş karşılığında kiraya vermekte beis yoktur" demiştir. Bunun için tercemede altın kelimesini parantez içine aldım.

 

Alimlerin arazi kiralamaya ait görüşleri 12. babın hadisi hakkında yapılacak izah bölümünde anlatılacaktır. İnşaallah!

 

Not:     Geniş bilgi, 7, 8, 9, 10, 11 ve 12. bablardaki hadislerin toplu açıklaması ve Alim görüşleri 2465 nolu Hadis’in AÇIKLAMA’sında...