SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’R-REHİN

<< 2460 >>

DEVAM: 10- YASAK OLAN MÜZAREA BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحيَى.أَنبَأنَا عّبْدُ الرَّزَّاقِ. أنا الثّوْرِيُّ، عَنْ مَنْصُورٍ. عَنْ مُجَاهِدٍ، عَنْ أُسَيْدِ بْنِ ظُهَيْرٍ، ابْنِ أَخِي رَافِعِ بْنِ خَدِيجٍ، عَنْ رِافِعِ بْنِ خَدِيجٍ؛ قَالَ : كَانَ أَحَدُنَا إذَا اسْتَغْنَى عَنْ أَرْضِهِ أَعْطَاهَا بِالثُّلُثِ وَ الرُّبُعِ والنِّصْفِ. وَاشْتَرَطَ ثَلاثَ جَدَاوِلَ وَ القُصَارَةَ ومَا بَسْقِي الرَّبِيعُ. وَ كَانَ الْعَيْشَ إَذ ذاكَ شَدِيداً. وَكَانَ يَعْمَلُ فِيهاَ بِالحَدِيد، وَبِمَا شَاءَ اللهُ. وَيُصِيِبُ مِنْهَا مَنْفَعَةً، فَأَتَاناَ رَافِعُ بْنُ خَدِيجٍ فَقَالَ: إِنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم نَهَاكُم عَنْ أَمْرٍ كَانَ لَكُمْ نَافِعاً. وَطَاعَةُ اللهِ وَطَاعَةُ رَسُولِهِ اَنْفَعُ لَكُمْ. إَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَنْهَاكُمْ عَنِ الحَقْلِ، وَيَقُولُ:

 (( مَنِ اسْتَغْنَى عَنْ أَرْضِهِ فَلَيَمْنَحَهَا أَخَاهُ، أَوْ لِيَدَعْ))

 

Râfi' bin Hadîc'in yeğeni Useyd bin Zuhayr (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Birimizin arazisi ihtiyacından fazla olunca onu mahsûlünün üçte bir, dörtte bir ve yarısı karşılığı (kiraya) verir ve su arklarının kenarlarında yetişen mahsûlden üç hisse, kusara (kapçıklar) ve tarlanın sulak kısmının mahsûlünü (n kendisine verilmesini) şart ederdi. Geçim o zaman zor idi. Ziraatçı kimse de arazide demirle ve Allah'ın dilediği tarım âletleri ile çalışmak suretiyle ondan yararlanabilirdi. (Bir gün)

 

Râfi bin Hadic yanımıza gelerek : Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) size yararlı olan bir işten şüphesiz nehiy etti. Allah'a itaat ve Onun Resulüne itaat sizin için daha yararlıdır. Şüphesiz, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sizi Hakl muamelesinden men etti ve buyuruyor ki: «Kim ki arazisi ihtiyacından fazla ise bunu kardeşine (karşılıksız) versin. (Yâni kardeşi geçici olarak onu ekip yararlansın) ya da (tarlasını ekinsiz) bıraksın dedi.»

 

AÇIKLAMA:     2461