SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-HUDUD

<< 2536 >>

DEVAM: 2- (İSLAM) DİNİNDEN ÇIKAN KİMSE (NİN HÜKMÜNÜN BEYANI) BABI

 

حدّثنا أَبُو بكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا أَبُو أُسَامَةَ عَنْ بَهْزِ بْنِ حَكِيمٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ؛ قَالَ: قَالَ رَسُول اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((لا يَقْبَلُ اللهُ مِنْ مُشْرِكٍ، أَشْرَكَ بَعْدَ مَا أَسْلَمَ، عَمَلاً حَتَّى يُفَارِقَ المُشْرِكِينَ إِلَى المُسْلِمِينَ)).

 

Behz bin Hakîm'in dedesi (Muâviye bin Hayda) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Müslüman olduktan sonra (Allah'a) ortak koşan bir müşrik kâfirlerden ayrılıp müslümanlar (camiasın) a katılmadıkça Allah onun hiç bir amelini kabul etmez.»

 

2535   ve  2536

AÇIKLAMA:     Avnü'l-Mabud yazarı bu hadisin şerhinde el-Fetih'ten naklen şu bilgiyi verir: İslamiyet'ten çıkan mürted erkek öldürüldüğü gibi mürted kadın da katledilir, diyen alimler bu hadisi delil göstermişlerdir. Fakat Hanefi alimler bu hadisi mürted erkeklere tahsis ederek, kadınları öldürmeyi yasaklayan hadisi delil göstermişlerdir. Mürted kadın da öldürülür diyen cumhur, kadınların öldürülmesini yasaklayan hadisi savaşa katılmayan ve henüz müslümanlığı kabul etmemiş olan kadınlara tahsis etmiştir. Cumhurun diğer bir delili de şu mealdeki hadistir: Resul-i Ekrem (s.a.v.) Muaz bin Cebel'i Yemen'e gönderirken kendisine: ''Hangi erkek İslamiyet'ten irtidad ederse (çıkarsa) sen onu (İslam'a) davet et. Eğer dönüş yaparsa (Mesele yok). Şayet dönüş yapmazsa onun boynunu vur (kılıçla kes). Hangi kadın İslamiyet'ten çıkarsa onu (İslam'a) çağır. Eğer dönerse (mesele yok) Aksi halde boynuna vur'', buyurdu. Bu hadisin senedi hasendir. Alimler arasında ihtilaf konusu olan meseleye ait bir nass'dır. Ona dönüş yapılmalıdır."

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisinde mürted olan kişinin İslamiyet'e davet edilmesi ve bu çağrıya icabet etmeyip küfürde israr ettiği anlaşıldıktan sonra öldürülmesi hükmünün infazı konusunda bir açıklama olmamakla beraber diğer bazı hadisler buna delalet ettiği için cumhur İstitabe'yi yani mürted kişiyi tevbeye davet etmeyi gerekli görmüştür.

 

İbn-i Battal: Mürted kişinin tevbe etmeye ve İslamiyet'e dönüş yapmaya çağırılıp çağırılmıyacağı konusunda ihtilaf vardır. Cumhura göre önce istitabe edilir. Eğer dönüş yaparsa salıverilir. Aksi halde katledilir. el-Hasan, Tavus ve Zahiriyye mezhebi mensuplarına göre mürted kişiye böyle bir çağrı yapılmaksızın derhal öldürülmesi vacibtir. İbnü'l-Kassar, cumhurun görüşünü teyid eder mahiyette sükuti icma bulunduğunu söyler ve bu icma'ın oluşması durumunu anlatır. Şu halde hadisin ''Hemen onu öldürün'' emrinden maksad mürted kişinin İslam'a dönüş yapmaması halidir. Mürted kişinin bir defa veya üç defa İslam'a davet edileceği ve davet süresinin tayini hususunda da ihtilaf vardır. Bu sürenin bir celse, bir gün, üç gün ve bir ay olduğu yolunda değişik görüşler vardır, der.

 

Hadisteki "Din"den maksad İslam dinidir. Yani İslam dininden çıkan kimse mürted sayılır ve öldürülmesi gerekir. Fakat batıl bir dini bırakıp müslüman olan kimse dinini değiştirdiği için katledilmez. Batıldan hakka dönüş yaptığı, için taltif edilir.

 

Batıl bir dini bırakıp yine batıl başka bir dine giren, mesela hırıstiyanlıktan yahudiliğe geçen ve bunun aksine hareket eden kimse Hanefiler'e göre katledilmez. Çünkü İslam dışı dinlerin tümü tek din durumundadır. Nitekim "Küfür tek bir millet yani dindir" mealinde hadis vardır. Fakat bazı Şafii alimler hadisin umumiliğini dikkate alarak batıl bir dinden yine batıl bir dine geçen kimse de katledilir, demişlerdir.

 

Mahir: Bu öldürme ve tevbe'ye davet işi O yöre ülke v.s.'nin yetkili idareci ve din adamlarının yapacağı iştir. Kimse kendi başına böyle bir iş yapamaz. Canı isteyen de istediğini mürted ilan edemez. Tek din de İslamdır. ''İnne dine indAllahil İslam''

 

2536 nolu hadis: Bu hadise göre mürted olan bir kimse tekrar müslümanlığa dönmedikçe yaptığı amellerin hiç birisi Allah katında makbul değildir.

 

Hanefi alimlere göre mürted olan bir kimsenin mürted olmadan önce işlemiş oldUğu ibadetlerin ve salih amellerin hepsinin sevabı gitmiş olur. Mürted kimse tekrar İslamiyet'e dönüş yapınca vaktine erdiği namazı eda eder ve daha önce hac ibadetini işlemiş olsa bile yine ona hac farz olur Evvelce yaptıgı hac ibadetı geçersizdir.

 

Şafiiler'e göre de mürted, İslam'a dönüş yapınca yeniden hac ibadetini ifa etmesi farzdır. Mürted olmadan önce yaptığı hac geçerli değildir.