SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-HUDUD

<< 2560 >>

DEVAM: 11- SÜBUT BULMAMAKLA BERABER ZİNAKARLlĞI ŞUYU BULAN KİMSE (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ خلاَّدٍ البَاهِلِيُّ. ثنا سُفْيَانُ عِنْ أَب~ي الزِّنَادِ، عَنْ القَاسِمِ بْنُ مُحَمَّد؛ قَالض: ذَكَرَ ابنُ عَبَّاسٍ المُتَلاَعِنَيْنِ. فَقَالَ لَهُ ابْنُ شَدَّادٍ: هِيَ الَّتي قَالَ لَهَا ريول اللهِ صلى الله عليه وسلم :  (( لَوْ كُنْتُ رِاجِمَاً أَحَداً بِغَيْرِ بَيِّنَةٍ لَرَجمْتُهَا؟)) فَقَالَ ابْنُ عَبَّاسٍ: تِلْكَ امْرَأَةٌ أَعْلَنَتْ. في الصحيحين وغيرهما.

 

Kasim bin Muhammed (bin Ebi Bekr-i Sıddık) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: İbn-i Abbas (r.a.) lian işlemi usulünce lânetleşen karı-koca kıssasını anlattı. Bunun üzerine (Abdullah) bin Şeddâd (bin el-Hâd), İbn-i Abbâs'a; Hakkında, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in: «(Zina suçundan dolayı) her hangi bir kimseyi şâhidsiz (ve itirafsız) recmetmiş olsaydım bu kadını recmedecektim» buyurduğu kadm o (anlattığın kadm mı) dır? diye sordu. İbn-i Abbâs: (Hayır). Rivayet ettiğin hadîste sözü edilen kadm, (kötülük belirtilerini) açığa vuran bir kadındır.

 

Not: Bu hadis Buhari, Müslim ve başka hadis kitablarında da vardır .

 

AÇIKLAMA:     İlk hadis Zevaid türündendir. İkinci hadis, not ta belirtildiği gibi Buhari ve Müslim'de de rivayet olunmuştur.

 

Bu babın başlığında geçen "Fahişe" çok çirkin günah, hayasızlık ve zina manalarına gelir. Burada zina manası kasdedilmiştir. izhar kelimesi ise bir şeyi açığa vurmak manasınadır. Alimler buradaki "fuhuşun izharı'' ifadesini şahidler veya suçlunun itirafı yoluyla sübüt bulmamakla beraber zina suçunu işleme belirti ve alametlerinin meydana çıkması, şuyu bulması, manasına yorumlamışlardır. Bu yorum dikkate alınarak başlığın tercemesi yapıldı.

 

İkinci hadiste sözü edilen Lian işlemi Sünen'imizin Talak kitabının 27. babında etraflıca anlatılmış ve lanetleşen karı - koca kıssası da orada rivayet edilen 2066 ve 2067 nolu hadislerde anlatılmıştır. 2067 nolu hadisin ravisi yine İbn-i Abbas (r.a.)'dır. İbn-i Abbas söz konusu olayı orada anlatmıştır. Olayın mahiyetini öğrenmek isteyen ve Lian işlemi hakkında gerekli bilgi edinmeyi arzulayanlar oraya müracaat edebilirler. Orada belirtildiği gibi Hilal bin Ümeyye (r.a.), karısı HavIe bint-i Asım'ın Şerik bin Semha isimli bir erkekle zina ettiğini iddia etmiş ve bunun üzerine Hiiai ile karısı arasında Lian işlemi tatbik edilmiştir. Hamile kalan kadın zina ettiği iddia edilen Şerik'e benzeyen bir çocuk doğurmuştur. Bunun üzerine Resul-i Ekrem (s.a.v.); ''Eğer AIlah'ın Kitab'ının (Lian) hükmü infaz edilmemiş olsaydı benimle bu kadın için bir durum (yani kadını recmetme işi) olacaktı.'' buyurmuştur.

 

İbn-i Şeddad bu kıssayı İbn-i Abbas'tan dinledikten sonra rivayet ettiği burdaki hadisin, yani 2560 nolu hadisin de sözü edilen HavIe hakkında buyurulduğunu zan etmiş ve durumu İbn-i Abbas'a sormuştur. İbn-i Abbas ise İbn-i Şeddad'ın rivayet ettiği bu hadisin sözü edilen Havle hakkında olmayıp fuhuşçuluğu sabit olmamakla beraber şuyu bulan bir kadın hakkında buyurulduğunu açıklamıştır.

 

Soru sahibi AbduIIah bin Şeddad bin el-Had'ın, İbn-i Abbas'ın teyzesi oğlu olduğu, el-Fetih:te beyan edilmiştir.

 

Bu babta rivayet edilen hadislerde sözü edilen kadının ismi hak.:. kında bir bilgi edinilemediği, el-Hafız tarafından ifade edilmiştir.

 

EI-Fetih'te belirtildiği gibi bu hadislerden çıkan hüküm şudur: Bir kimse zina suçuyla itham edilse bile usulüne uygun bir şekilde şehadet edecek dört şahidin ifadesiyle veya sanığın itirafıyla suçu sabit olmadıkça had cezası verilemez.