SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-HUDUD

<< 2563 >>

DEVAM: 12- LUT KAVMİNİ (LiVATA) İŞİNİ İŞLEYEN (İN HÜKMÜNÜ BEYAN EDEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا أزْهَرُ بْنُ مَرْوَانَ. ثنا عَبْد الوَارِثِ شبن سَعِيدٍ. ثنا القَاسِمُ تن عَبْد الوَاحِدِ، عَنْ عَبْد اللهِ بْنُ مُحَمَّد بْنُ عَقِيلٍ، عَنْ جَابِرِ بْنُ عَبْدِ اللهِ؛ قَالَ: قضالض رَسُول اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((إِنَّ أَهْوَفَ مَا أَخَافُ عضلَى أُمَّتِي عَمَلُ قَوْمِ لُوطٍ)).

 

Câbir bin Abdillah (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Ümmetim için en çok korktuğum şeyüerden birisi) Lût kavminin ameli (ni işlemesi) dir.»

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, Ahmed, Hakim ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Tirmizi talikan rivayet etmiştir. Hakim de bunu rivayette bulunmuştur. Cabir (r.a.)'ın hadisi Tirmizi tarafından da rivayet edilmiştir.

 

İlk iki hadisin zahirine göre erkek erkekle veya kadınla livata denilen çirkin cinsel ilişkide bulunduğu takdirde iki tarafın da katledilmesi gerekir.

 

Tuhfe ve Avnü'l-Mabüd yazarlarının naklen beyanlarına göre Şerhü's-Sünne'de konu hakkında şu bilgi verilmiştir: "Livata suçunu işleyen homoseksüelin' had cezasının tayin ve tesbiti hususunda ihtilaf vardır. Şöyle ki:

 

1. Ebu Yusuf, Muhammed ve en kuvvetli kavlinde Şafii: Livata suçunu işleyen failin cezası zina edenin cezasıdır. Yani fail bekar ise yüz değnekle dövülür. Muhsan, yani evlenip eşiyle bir defa olsun cinsel ilişkide bulunmuş olduktan sonraki hayatında livata suçunu işlemiş ise recmedilir. Kendisiyle bu çirkin iş yapılan taraf erkek olsun kadın olsun yüz değnekle dövülür ve Şafii'ye göre ayrıca bir yıllık süreyle sürgüne tabi tutulur.

 

2. Malik, Ahmed ve Şafii'nin diğer bir kavline göre bu işi işleyen taraflar bekar olsun veya olmasın recmedilirler. Şafii'nin üçüncü bir kavline göre taraflar ilk hadisin zahiri gereğince katledilirler."

 

Hanefiler'in bir diğer kavline göre bu suçu işleyenler hakimin takdir edeceği bir şekilde tazir ve teşhir ile hapis cezasına çarptırılır. Suçun tekerrürü halinde tazir cezası olarak kılıçla öldürülür.

 

Ebu Bekir-i Sıddik, Ali bin Ebi Talib (r.a.) gibi büyük zatların dahil olduğu sahabilerden bir cemaata göre bu suçu işleyen taraflar kılıçla katledilirler.

 

Alimlerin görüşİeri ve bu 'çirkin suçun zararları hakkında gerekli bilgi, Abdurrahman

el-Cezeri'nin dört mezhebin fıkhına ait eserinin Hudud kitabında verilmiştir. Oraya müracaat edilebilir .