SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2644 >>

13- KAFİRİN DİYETİ (KAN BAHASI) BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. ثنا حَاتِمُ بْنُ إسمَاعِيلَ، عَنْ عَبْد الَّرَحْمَنُ بْنِ عيَّاشٍ، عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ؛ أَنَّ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَضَى أَنَّ عَقْلَ أَهْلِ الكِتَابَيْنِ نِصْفُ عَقْلِ المُسْلِمِينَ، وَهُمُ اليَهُودُ وَالنَّصَارَى.

 

في الزوائد: إسناده حسن، لقصوره عن درجة الصحيح. لأن عَبْد الَّرَحْمَنُ بْنِ عياش، لَمْ أر من ضعّفه ولامن وثقه. وعمرو بْنِ شعيب عن جده، مختلف فيه.

 

Amr bin Şuayb'in dedesi (Abdullah bin Amr) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) iki kitâb (yâni Tevrat ve İncil) ehlinin diyetinin müslümanların diyetinin yarısı olduğuna hükmetmiştir. İki kitâb ehli, yahüdîler ve hristiyanlardır."

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin senedi hasendir, çünkü sahih senedin derecesinden noksandır. Sebebi de şudur: Ravi Abdurrahman bin Ayyaş'ı zayıf sayanı da sika sayanı da görmedim. Amr bin Şuayb'ın dedesi, hakkında da ihtilaf vardır

 

AÇIKLAMA:     Zevaid sahibi bu hadisi Zevaid türünden saymıştır. Nesai de bu hadisin benzerini yine Amr bin Şuayb'in de desinden ve merfü olarak rivayet etmiştir.

 

Bu hadise göre bir hristiyan veya bir yahüdinin kan bahası veya bir organın diyeti bir müslümanın kan bahasının yarısı kadardır. Bir müslütnanın kan bahasının ne kadar olduğu bu kitabın 4, 5 ve 6. bablarında beyan edilmiştir.

 

Vücud organlarının diyetine dair bilgiler de bunun akabinde ge)en bablarda beyan edilmektedir.

 

ALİMLERİN KAFİRİN DİYETİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

 

1. Hanefiler'e göre, zimmilerin, yani mal can ve din teminatı verilen gayri müslimlerin diyeti müslümanların diyeti kadardır. Ebu Bekir (r.a.) ve Ömer (r.a.) de böyle hükmetmişlerdir. Bu diyet ister kasden' öldürme diyeti olsun ister hataen, yanlışlıkla öldürme diyeti olsun fark etmez.

 

2. Şafiiler'e göre yahudi, hristiyan, anlaşmalı gayri müslimler ve güvenlik verilen yabancı gayri müslimlerin diyetleri ~üslümanların diyetlerinin üçte biri kadardır. Osman (r.a.) ve Amr (r.a.) da böyle hükmetmişlerdir.

 

3. Malikiler'e göre yahudi ve hristiyanların diyetleri müslümanların diyetlerinin yarısı kadardır. Kasden öldürme ile yanlışlıkla öldürme diyetleri bu hükme tabidir. Müslümanın diyetinin yarısı altı bin dirhem gümüş veya beş yüz dinar altındır. Andıaşmalı müşriklerin diyeti ise müslümanın diyetinin onbeşte biri kadardır.

 

4. Hanbeliler'e göre hristiyan veya' yahudi kimseye güvenlik verilmiş iken bir müslüman onu kasden öldürürse onun diyeti bir müslümanın diyeti kadardır. Şayet yanlışlıkla öldürürse onun diyeti müslümanın diyetinin yarısı kadardır.

 

Notta Amr bin Şuayb'in dedesi hakkında ihtHa! bulunduğu ifade edildi. Bu ihtila! şudur; Amr bin Şuayb bin Muhammed bin AbdilIah, Şu'ayb'in oğludur. Şuayb da Muhammed 'in oğludur. Muhammed de Abdullah'ın oğludur. Şu halde Amr'ın dedesi Muhammed'dir, AbdulIah ise Amr'ın ikinci dedesidir. Bir senedde:

 

''Amr bin Şuayb, babasından rivayet etmiş, babası da dedesinden rivayet etmiştir'' ifadesi kullanılınca Şuayb'in Muhammed'den mi yoksa Abdullalı'dan mı hadis işittiği kasdediliyor? Şuayb, Abdullah'dan hadis işitmiş mi? İşte bu noktadan dolayı böyle bir sened sahih mi, hasen mi? diye ihtilaf olmuştur. Buhari: Şuayb, AbdulIah'dan hadis işitmiş, demiştir. El-Hafız Ebu Bekir bin Ziyad da böyle demiştir. Fakat Ebu Davud, böyle bir sened huccet, yani delil sayılmaz, demiştir. Kuvvetli olan görüş bunun sahih olmasıdır ve böyle bir senedden maksad Şuayb'in Abdullah'dan rivayet etmesidir, Bu itibarla bu durumu parantez içi ifade ile belirtmek isterim. Allah daha iyi bilir.