SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2651 >>

DEVAM: 17- DİŞLERİN DİYETİ BABI

 

حدّثنا إِسْمَاعِيلُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ البَالِسِيُّ. ثنا عَلِيُّ بْنُ الحَسَنِ بْنِ شَقِيقٍ. ثنا أَبُو حِمْزَةَ المرْوَزِيُّ. ثنا يَزِيدُ النَّحْوِيُّ عَنْ عِكْرِمَةَ، عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ، عَنْ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم؛ أَنَّهُ قَضَى فِي السِّنِّ خَمْساً مِنَ الإِبِلِ.

 

في الزوائد: إسناده صحيح.

 

(Abdullah) bin Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) dişin diyetinin beş deve olduğuna hükmetti.

 

Not: Bu hadisin senedinin sahih olduğu, Zevaid'de belirtilmiştir.

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Abbas (r.a.)'ın ilk hadisi Tirmizi ve Ebu Davud tarafından da rivayet edilmiştir. Onun ikinci hadisi Zevaid türündendir. Ebu Davud ve Nesai bunun bir benzerini Amr bin Şuayb'in dedesinden merfu olarak rivayet etmişlerdir.

 

Seniyye, ön diş manasınadır. Öndeki dört dişin her birine bu isim verilmiştir. Bunların ikisi yukarda, diğer ikisi de aşağıda olur. Seniyye'nin çOğulu Senaya'dır. Öndeki dört dişe senaya ismi verilmiştir. Bunların dışında kalan dişlere de dırs denilir. Dırs'ın çoğulu da Adras'tır. ilk hadisten çıkarılan hüküm şudur: Diyet mikdarı bakımından ön dişler ile diğer dişler arasında fark yoktur. İkinci hadiste ise bir dişin diyetin in beş deve olduğu bildirilmektedir.

 

Bir dişin diyetinin beş deve oldUğu hususunda fıkıhçılar ittifak halindedir. Bir kimse bir kimsenin dişini kasden kırar veya kökünden çıkarırsa bunun cezası kısastır. Yani karşı tarafın dişi kesilir veya kökünden çekilir. Ancak dişi kırılan veya çekilen taraf kısas yerine diyete razı olursa kısas yapılmaz ve diyet olarak beş deve ödenir. Keza hataen, yani yanlışlıkla diş kesilir, kırılır veya kökünden çıkarılırsa, bunun cezası beş deve diyettir. Hür ve müslüman kadının dişinin diyeti ise hür ve müslüman erkeğin diş diyetinin yarısıdır. Yani iki buçuk devedir. Zimmi, yani hristiyan ve yahudinin diş diyeti ise bir deve ve bir devenin üçte ikisidir. Mecusi, yani ateşperesı'in diş diyeti ise bir devenin üçte biridir.