SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2662 >>

DEVAM: 22- BABA, OĞLUNU ÖLDÜRMESİ SEBEBİYLE KISAS EDİLMEZ, BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنِ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا أَبُو خَالِد الأَحْمَرُ عَنْ حَجَّاجٍ، عَنْ عَمْرِو بْنِ شُعَيْبٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ، عَنْ عُمَرَ بْنِ الخَطَّابِ؛ قَالَ: سمِعْتُ رَسُولُ اللَهِ صلى الله عليه وسلم يَقُولُ:  ((لا يُقْتَلُ الوَالِدُ بِالوَلَدُ)).

 

Ömer bin el-Hattâb (r.a.)'den Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: «Baba oğlunu öldürmesi sebebiyle kısas edilmez.»

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, Ahmed ve Hakiın de rivayet etmişlerdir. Ömer (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiştir. Bu iki hadisten çıkarılan bükümsudur: Bir baba oğlunu kasden öldürmüş olsa bile onun hakkında kısas hukmü uygulanmaz. Şu halde baba, kısasa ait hükümlerin dışında tutulmuştur. Beyhaki bu hadislerin senedlerinin' zayıf olduğunu söylemiştir. Tirmizi de ilk hadisin senedinde bulunan ra vi İsmail bin Müslim'in hafızası aleyhinde bazı alimlerin konuştuklarını beyan etmiştir. Şafii de: Babanın evladını öldürmesinden dolayı kısas edilmeyeceği hükmünü müteaddid alimlerden işittim. Ben de bununla hükmediyorum, demiştir.

 

ALİMLERİN BU MESELEYE AİT GÖRÜŞLERİ

 

1. Hanefiler, Şafiiler ve Hanbeliler: Bu hadisle hükmederek adam, oğlunu öldürmesi gerekçesiyle kısas edilmez. Bu hadis meşhurdur. Ümmet-i İslamiyye bunu kabullenmiştir. Bu itibarla öldürme olaylarında kısasın vacibliğine dair ayet in hükmünden bu meselenin istisna edilmesi ve böylece bu hadis sözü edilen ayetin hükmünü hususileştirmeye elverişlidir. Ayrıca Ömer (r.a.) oğlunu öldüren baba aleyhinde diyet cezasını vermiş ve hiç bir sahabionun babayı öldürtmeyip diyet ödeme cezasına çarptırması kararına itiraz etmemiştir, derler. Ömer (r.a.)'ın bu kararına dair J:ıadis 2646 numarada geçti. Keza baba, evladının hayatına vesile olmuş iken evladın onun hayatının sona erdirilmesine sebep olması uygun olmaz.

 

2. Malikiler'e göre baba evladını kasden öldürdüğü takdirde hakkında kısas hükmü uygulanır. Çünkü kısas hükmü umumidir. Kısas ayetinin umumi olai:ı hükmü ahad hadisiyle hususileşe tirilmez.