SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2668 >>

DEVAM: 25- KISAS YALNIZ KILIÇLA İNFAZ EDİLİR, BABI

 

حدّثنا إِبْرِاهِيمُ بْنُ المُسْتَمِرَّ. ثنا الحُرُّ بْنُ مَالِكٍ العَنْبَرِيُّ. ثنا مُبَارَكُ بْنُ فَضَالَة عَنْ الحسَنِ، عَنْ أَبِي بَكْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّهِ صلى الله عليه وسلم:  ((لاَقَوَدَ إِلاَّ بِالسَّيْفِ)).

 

في الزوائد: في إسناده مبارك بْنِ فضالة، وهويدلٍّ، وقد عنعنه. وكذا الحسن.

 

Ebû Bekre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kılıçtan başka bir şeyle kısas (cezasının) infazı yoktur.»

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde bulunan Mübarek bin el-Füdala tedlisçidir ve bu hadisi an'ane ile rivayet etmiştir. Ravi el-Hasan da böyledir.

 

AÇIKLAMA:     Bu babın iki hadisi de Zevaid türündendir. Tuhfe'de bildirildiğine göre Numan bin Beşir (r.a.)'ın hadisini Bezzar, Tahavi, Taberani ve Beyhaki de değişik metinlerle rivayet etmişlerdir. Ebu Bekre (r.a.)'ın hadisini Bezzar ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Darekutni ile Beyhaki bunun bir mislini Ebu Hureyre (r.a.)'den de rivayet etmişlerdir. Keza bunun bir benzerini Beyhaki ve Tabarani, İbn-i Mes'ud (r.a.) 'den rivayet etmişlerdir. Fakat Şevkani bu hadislerin hepsinin senedlerinde ya zayıf ya da terk edilmiş rclvilerin bulunduğunu ifade etmiştir.

 

Şevkani: Kufe alimleri ki Ebu Hanife ve arkadaşları da bunlardandır, böyle hükmederek demişler ki; kısas hükmü ancak kılıçla infaz edilir. Katil, maktulün başka şekillerde ve başka cisimlerle öldürmüş olsa bile yine kılıçla öldürülür, diye bilgi vermiştir. Bu grubun delillerinin bir kısmı daha vardır ki bunları anlatmak uzun zaman alır. Bunlara muttali olmak isteyenler hadis kitabıarının şerhlerine başvurabilirler.