SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2680 >>

DEVAM: 29- KİM KÖLESİNİN BİR ORGANINI KESMEK SURETİYLE İŞKENCE EDERSE O KÖLE HÜRDÜR, BABI

 

حدّثنا رِجَاءُ بْنُ المُرَجَّى السَّمَرْفَنْدِيُّ. ينا النَّضْرُ بْنُ شُمَيْلٍ. ثنا أَبُو حَمْزَةَ الصَّيْرِفِيُّ. حَدَّثَنِي عَمْرُو بْنُ شُعَيْبٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ؛ قَالَ: جَاءَ رَجُلٌ إِلَى النَّبِّي صلى الله عليه وسلم صَارِخاً فَقَالَ لَه رَسُولُ اللَهِ صلى الله عليه وسلم:  ((مالك؟)) قَالَ: سَيِّدِي رَآنِي أُقَبِّلُ جَارِيَةُ لَهُ، فَجَبَّ مَذَا كِيرِى. فَقَالَ النَّبِّي صلى الله عليه وسلم: ((عَلَيَّ بِالرَّجُلِ)) فَطُلِبَ فَلَمْ يُقْدَرْ عَلَيْهِ. فَقَالَ رَسُولُ اللَهِ صلى الله عليه وسلم: ((اذْهَبْ. فَأَنْتَ حُرٌّ)) قَالَ: عَلَى مَنْ نُصْرَتِي يَا رَسُولَ اللّهِ! قَالَ يَقُولُ: أَرَأَيْتَ إِنِ اسْتَرَقَّنِي مَوْلاَيَ. فَقَالَ رَسُولُ اللَهِ صلى الله عليه وسلم: ((عَلَى كلِّ مُؤْمِنٍ أَوْ مُسْلِمٍ)).

 

Amr bin Şuayb'in dedesi (Abdullah bin Amr ) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: (Köle) bir adam imdâd, diye bağırarak Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ona:

 

«Neyin var?» buyurdu. Köle: Efendim beni bir cariyesini öptüğüm esnada gördü, bu nedenle benim erkeklik organımı kesti, dedi. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (sahâbilere) :

 

«O herifi bana getiriniz,» buyurdu. Adam arandı. Fakat bulunamadı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (köleye): «Git. Sen hürsün,» buyurdu.

 

(Râvî) demiştir ki: Köle: Yâ Resulallah! Efendim beni köleleştirmek isterse bana yardımcı olmanın kimin üzerine (vâcib) olduğunu söyler misin? diye sordu. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de: «Her mu'min veya her müslüman üzerine (vâcib) dir,» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     İlk hadis Zevaid türündendir. ikinci hadisi Ebu Davud da rivayet etmiştir. Ebu Davud, kölenin isminin Ravh bin Dinar (r.a.) olduğunu ve onun erkeklik organını kesen efendisinin isminin Zinba Ebu Ravh (r.a.) olduğunu söylemiştir. ilk hadiste kölesinin yumurtalarını çıkardığı veya erkeklik organını kestiği bildirilen zatın Zinba olduğu bildirildiğine göre iki hadisin ayni olaya ve sonucuna aid olduğu ihtimali kuvvetlidir. Birinci hadiste geçen ''Hasa'' fiili yumurtaları çıkarmak manasına geldiği gibi erkeklik organını kesmek manasına da geldiğinden bu duruma ilk hadisin tercemesinde parantez içi ifade ile işaret ettim.

 

Sindi: Halkın, kölelerin q böyle işkence etmelerini önlemek için Peygamber (s.a.v.)'in anılan kölenin azadlığına hükmetmiş olması kuvvetle muhtemeldir, demiştir.

 

Avnü'l-Mabud yazarı da: Sahih olanı şudur ki, kim kölesine böyle şeni işkence yaparsa o kimsenin isteği dışında kölesinin azadIanmasına hükmedilir ve köle hürriyetine kavuşmuş olur, demiştir.

 

Sözü edilen köleye yardım etmenin her mü'mince veya her müslümana düşen görevolduğuna dair cümledeki ''mü'min veya müslim,) ifadesinde'd tereddüd raviye aittir.

Hür bir kimse bir köleyi öldürür veya bir organını keserse, buna kE-rşılık o hür kimse hakkında kısas ve misilleme yapılıp yapılmayacağına dair bılgiler 2663 - 2664 nolu hadisler bölümünde geçmişti. Oraya bakılabilir.

 

İlk hadisin ravisi Zinba (r.a.) bin Ravh bin Selame el-Cüzami'nin künyesi Ebu Ravh'dır. Filistin'e giderdi Ebu Nuaym onun sahabi olduğunu söylemiştir. (Üsdu'l-Gabe C. 2, Sah. 189 ve 206)