SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’D-DİYAT

<< 2682 >>

DEVAM: 30- ÖLDÜRME TARZI YÖNÜNDEN EN İFFETLİ (MERHAMETLİ) İNSANLAR İMANLILARDIR, BABI

 

حدّثنا عُثْمَانُ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. ثنا عُنْدَرٌ عَنْ شُعْبَةَ، عَنْ مُغِيرَةَ، عَنْ شِبَاكٍ، عَنْ إِبْرَاهِيمَ، عَنْ هُنَىِّ بْنِ نُوَيْرَةَ، عَنْ عَلْقَمَةَ، عَنْ عَبْد اللهِ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللّهِ صلى الله عليه وسلم:  ((إِنَّ مِنْ أَعَفِّ النَّاسِ قِتْلَةً، أَهْلَ الإيمَانِ)).

 

Abdullah (bin Mes'ûd) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Öldürme tarzı yönünden insanların en iffetlisi îman ehlidir.»

 

 

AÇIKLAMA:     Müellifimizin kısmen değişik iki senedIe rivayet ettiği İbn-i Mes'ud (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud da rivayet etmiştir. Ordaki hadis metni burdaki metnin aynisidir.

Hadiste geçen iffetten maksad helal olmayan ve iyi karşılanmayan durum ve davranışlardan sakınmaktır. Yani mü'minler kısas, had veya başka nedenlerle öldürülmesi gerekli veya caiz olan bir kimseyi öldürecekleri zaman organlarını kesmek, yavaş yavaş tazib etmek gibi işkenceler yapmak suretiyle değil en rahat bir şekilde öldürürler. Çünkü Allah Teala, bütün yaratıklara karşı merhamet ve acıma duygusunu mü'minlerin kalblerine yerleştirmiştir. Imansızlarda ise bu derece merhamet ve acıma duygusu yoktur.

Mekke müşriklerinin müslümanların bir kısmını işkence ve tazible hunharca öldürmeleri bunun canlı bir örneğidir.