SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-FERAİZ

<< 2736 >>

DEVAM: 8- KATİLİN (ÖLDÜRDÜĞÜ YAKININA) MİRASÇI OLMASI BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ وَ مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى، قَالاَ: ثنا عَبِيْدُ اللهِ بْنُ مُوسَى عَنِ الْحَسَنِ ابْنِ صَالِحٍ، عَنْ مُحَمَّدُ بْنِ سَعِيدٍ. وَ قَالَ مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى، عَنْ عُمَرَ بْنِ سَعِيدٍ، عَنْ عًمْرِو بْنِ شُعِيْبٍ: حَدَّثَنِي أبِي، عَنْ جَدِّي عِبْدِ اللهِ بْنِ عَمْرٍو؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَامَ، يَوْمَ فَتْحِ مَكَّةَ، فَقَالَ:

 ((الْمِرْأَةُ تَرِثُ مِنْ دَيِةِ زَوْجِهَا وَمَالَهُ. وَهُوَ يَرِثُ مِنْ دِيَتِهَا وَمَالِهَا. مَالَمْ يَقْتُلْ أَحَدُهُمَا صَاحِبَهُ. فَإِذَا قَتَلَ أَحَدُهُمَا صَاحِبُهُ عَمْدَاً، لِمْ يَرِثْ مِنْ دِيَتِهِ وَمَالِهِ شَيْئَاً. وَإِنْ قَتَلَ أَحَدَهُمَا صَاحِبَهُ خَطَأَ، وَرِثَ مِنْ مَالِهِ، وَلِمْ يَرِثْ مِنْ دِيَتِهِ)).

 

في الزوائد: في إسناده محمد بْنُ سعيد، وهو المصلوب. قَالَ أحمد: حديثه موضوع. وقال مرة: عمدا كان يضع.وقال أَبُو الحاكم: كان يضع الحديث، صلب عَلَى الزندقة. وقال الحاكم أبوعبد الله: ساقط بلا خلاف.

 

Abdullah bin Amr (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Mekke'nin fetih günü ayağa kalkarak şöyle buyurdu: «Kadın, kocasının diyetindan ve malından miras alır ve erkek de karısının diyetinden ve malından miras alır. Bunlardan birisi arkadaşını (yâni eşini) öldürmedikçe, (hüküm budur.) Karı ve kocadan birisi arkadaşını (eşini) kasden öldürdüğü zaman, diyetinden ve malından hiç bir şeye vâris olamaz. Eğer bunlardan birisi arkadaşını yanlışlıkla öldürürse onun malından mîras alır. Fakat diyetinden mîras alamaz.»

 

Not : Zevâid'de şöyle denilmiştir : Bunun senedinde bulunan Muhammed bin Sa'îd, asılarak öldürülen Said'dir. Ahmed : Onun hadîsleri mevzudur, demiştir ve bir defasında da : O, kasden ve bile bile hadis uydururdu, demiştir. Ebû Ahmed el-Hâkim de : O, hadîs uydururdu ve zındıklık suçundan dolayı asıldı, demiştir. El-Hâkim Ebû Abdillah da : O'nun rivayetinin düşüklüğünde ihtilâf yoktur, demiştir,                                                                       

 

AÇIKLAMA:     Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi Diyet kitabının 14. babında 2645 nolu olarak geçti ve gerekli bilgi orada verildi. Katil kişinin, öldürdüğü yakınına mirasçı olmayacağı yolundaki ilmi görüşler de orada beyan edildi. Yine orada izah edildiği gibi katil, öldürdüğü yakınının diyetinden de bir şeyalamaz. Öldürme kasden olsun, yanlışlıkla olsun fark etmez. Ancak Malik ve bazı ilim ehline göre cinayet yanlışlıkla işlenmiş ise katil maktlilün malına mirasçı olur, fakat diyetine mirasçı olamaz.

 

Abdulla lı bin Amr (r.a.)'ın hadisi Zevaid türündendir. Notta belirtildiği gibi senedi zayıftır.

 

BU HADİSTEN ÇIKARILAN HÜKÜMLER ŞUNLARDIR

 

1. Karı ile koca biribirlerinin malına ve diyetine mirasçı olma hakkına sahiplerdir. Ancak bu hüküm bunlardan birisinin diğerini öldürmemesi şartına bağlıdır.

 

2. Kadın, kocasını veya erkek karısını kasden ve team müd en öldürürse öldüren taraf öldürülen tarafın ne malına ne de diyetine mirasçı olamaz.

 

3. Kadın kocasını veya erkek karısını yanlışlıkla öldürürse, öldüren taraf öldürülen tarafın malına mirasçı olur. Fakat diyetine mirasçı olamaz.

 

Yukardaki 1 ve 2. maddelerde beyan edilen hükümler fıkıhçılarm cumhurunun görüşüne uygundur. 3. maddedeki görüş ise Malik ve Nehai ile Hanefiier'in görüşüne uygundur. Fıkıhçıların cumhurunun görüşüne uygun değildir. Çünkü ilim ehlinin ekserisine göre yanlışlıkla öldürmek ile kasden öldürmek arasında, miras hususunda bir fark yoktur. Katil, maktulün malına ve diyetine hiç bir suretle, yani cinayet yanlışlıkla da işlenmiş se mirasçı olamaz.

 

Yukarda belirttiğim gibi bu konu 2645 ve 2646 nolu hadislerin izahı bölümünde izah edilmiştir.