SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2787 >>

DEVAM: 14- ALLAH YOLUNDA SAVAŞ İÇİN AT BAĞLAYIP HAZIRLAMAK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ رُمْحِ. أَنْبَأَنَا اللَّيْثُ بْنُ سَعْدٍ عَنْ نَافِعٍ، عَنْ عِبْدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ، عَنْ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم؛ أَنَّهُ قَالَ:  ((الْخَيْلِ في نَوَاصِيِهَا الْخَيْرُ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ)).

 

Abdullah bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Atın alnına dökülen saçlarında kıyamet gününe kadar hayır düğümlüdür.»

 

 

AÇIKLAMA:     Urve (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim , Tirmizi, Nesai, Ahmed ve Tahavi de rivayet etmişlerdir.

 

AbduIlah (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim, Nesai ve Malik de rivayet etmişlerdir. Hadislerde anılan hayrın ganimet ve sevab olduğu, bazı rivayetlerin hadis metninde bulunduğu için bıınu parantez içinde belirttim. Hayrın ganimet ve sevab olduğu belirtilen rivayetler, attan maksadın Allah yolunda savaş için hazırlanan at oldUğuna delaltıt eder. Bu babın üçüncü hadisi de buna delalet eder.

 

Hadislerde geçen "Nevasi" kelimesi "Nasiye"nin çoğuludur. Nasiye, başın ön kısmı ve kakül manasına gelir. Burada atın alnına sarkan saçların kasdedildiği, Hattabi ve başkaları tarafından ifade edilmiştir.

 

Savaş için hazırlanan at, sahibinin dünyada ganimet, ahirette de sevab kazanmasına vesile olduğu için sanki hayır, atın alnına dökülen saçlarına bağlıdır. Yüz ve alın en şerefli uzuv olup hayrın bu uzva bağlanması ancak kakülde düğümlenmesi yoluyla tasvir edilmesi uygun olduğundan bu ifade tarzı seçilmiştir, denilebilir.

 

Savaş atının hayrının kıyamet gününe kadar devam etmesi, İslamiyet'in ve İslamiyet uğrundaki cihadın kıyametin kopmasına yakın günlere kadar devam edeceğine delalet eder. Nevevi bu durumu belirtmektedir.