SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-İTK

<< 2525 >>

DEVAM: 5- KİM MAHREMİ OLAN BİR YAKININA MALİK OLURSA O YAKIN (KÖLE - CARİYE) HÜRDÜR. BABI

 

حدّثنا رَاشِدُ بْنُ سَعِيدٍ الرَّمْلِيُّ وَعُبَيْدُ اللهِ بْنُ الجَهْمِ الأنْمَاطِيُّ قَالاَ: ثنا ضَمْرَةُ ابْنُ رَبِيعَةَ عَنْ سُفْيَانَ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ دِينَارٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم: ((مَن مَلَكَ ذَا رَحِمٍ مَحْرَّمٍ فَهُوَ حُرٌّ.))

 

في الزوائد: في إسناده من تكلَّم فيه.

 

(Abdullah) bin Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim mahremi olan bir yakınına mâlik olursa o yakm (köle - câriye) hürdür.»

 

Not: Bunun senedinde, aleyhinde konuşulan ravinin varlığı Zevaid'de bildirilmiştir.

 

AÇIKLAMA:     Zevaid yazarı bu hadisi Zevaid türünden saymıştır. Fakat Avnü'l-Mabud'da belirtildiğine göre bu hadisi Nesai de rivayet ederek: Bu hadis münkerdir. Çünkü bunu Süfyan'dan yalnız Damra'nın rivayet ettiğini biliyoruz, demiştir. Beyhaki de: Bu senedde büyük yanılgı vardır. Çünkü bu senedIe sabit olan hadis bu değil, falan hadistir, diyerek o hadisi beyan eder. Buhari ve Müslim. Damra'nın hadislerini rivayet etmemişlerdir. Aslında Yahya bin Main ve başkası Damra'nın sika olduğunu beyan etmişler ise de bu ravi bu hadiste hataya düşmüştür.

Mahrem ve Muharram: Kişinin nesebten akrabası olup evlenmesi haram olan yakını manasınadır. Ana, baba, evlad, kardeş, hala, teyze, dayı ve amca gibi.

 

En-Nihaye'de belirtildiği gibi Feraiz yani miras hükümlerinde ise nikah düşmeyen kadın akrabalara denilir. Ana kız, kız kardeş, teyze ve hala gibi.

 

Rahim: Ana rahmi manasınadır. Burada rahim sahibinden maksad akraba manasıdır. Şu halde "Za rahmin mahremin veya muharremin" ifadesinin manası nikah düşmeyen kan akrabasıdır.

 

Hadis böyle bir akrabası köle veya cariye iken buna her hangi bir yolla sahib olan kişi bunu azadlamış sayıldığına veya bunu azadlamak zorunda olduğuna delalet eder. Alimlerin bu husustaki görüşleri ve yukardaki ifadeyi yorumlamalan farklıdır.

 

Nevevi bu hususla ilgili olarak özetle şöyle der: "Malik olunan akrabaların azadIanması hususunda alimler arasında ihtilaf vardır: Şöyle ki: Zahiriye mezhebine göre baba, ana ve evladdahil hiç bir akraba sırf mülkiyete geçmekle azadianmış olmaz. Herhangi bir akraba köle veya cariye iken mülkiyete geçirildikten sonra usulü dairesinde azadlanırsa hürriyetine kavuşur. Aksi takdirde bu hal devam eder.

 

Cumhur'a göre usul ve furu, yani baba, ana ve bunların baba ve anaları ile kişinin evlad ve torunları köle veya cariye iken mülkiyete geçirilir geçirilmez derhal azadIanmış sayılır. Usul ve furu dışında kalan akrabalar hakkında cumhur da ihtilaf etmiştir: Ebu Hanife' ye göre nikah düşmeyen bütün akrabalar ayni durumdadır (Yani efendi durumunda olan kişi ile malik olduğu köle veya eariyenin yakınlık durumları tetkik edilir. Taraflardan birisi erkek, diğeride kadın farz edilip bunların birbiriyle evlenmelerinin haram olup olmadığına bakılır .. Evlenmeleri bu takdirde haram ise köle veya cariye durumunda olan kişi azadIanmış olur. Efendi ile karşı tarafın ikisi de erkek veya ikisi de kadın olsa yine bu faraziyyeye göre hüküm çıkanlır)

 

Şafii ve arkadaşları ise: Usül ve furü kısmı azadIanmış olur. Diğer akrabalar azadIanmış sayılmaz, demişlerdir. Malik'e göre kardeşler de usül ve furu gibi azadIanmış sayılır .