SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-CİHAD

<< 2820 >>

DEVAM: 21- SAVAŞTA İPEK VE DİBAC GİYMEK BAB!

 

حدّثنا أَبُو بَكْرٍ بْنُ أبِي شَيْبَةَ. ثنا حَفْصُ بْنُ غِيَاثٍ عَنْ عَاصِمٍ اْلأَحَولِ، عَنْ أَبِي عُثْمَانَ، عَنْ عَمَرَ؛ أَنَّهُ كَانَ يَنْهِي عَنِ الحَريرِ وَالدِّيْبَاجِ إِلاَّ مَا كَانَ هَكَذَا. ثُمَّ أَشَارَ بِإِصْبَعِهِ ثُمَّ الثَّانِيَةِ، ثُمَّ الثَالِثَةَ ثُمَّ الرَّابِعَةَ. وَ قَالَ: كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم يَنْهَانَا عَنْهُ.

 

Ömer (bin el-Hattâb) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Kendisi, dört parmak mikdarı hâriç, ipek ve dibâc (denilen ipek kumaş) tan menederdi ve: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bizi bundan menederdi, dedi.

 

 

AÇIKLAMA:     Esma madıyallahü anha) 'nin hadisinin bir benzeri 3594. numarada gelecektir. Oradaki hadisi Müslim , Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmiştir. O hadis metni uzuncadır ve oradaki metinde Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in bir cübbesinin yenlerine, yakasına ve yakanın kenarlarına dibac denilen ipekli kumaşın geçirilmiş vaziyette olduğu belirtilmekte ve Esma'nın bu cübbeyi hatıra olarak yanında sakladığı anlaşılmaktadır.

Harir: İpek demektir. Dibac: Argacı ve erişi ipek olan bir nevi kumaştır. Dilimizde buna Diba ve atlas denilir.

Müzerrer: Düğmeleri takılı elbiseye denildiği gibi vücut üzerine sımsıkı bağlanıp yaka kenarları birleştirilmiş elbiseye de denilir. Bu kelime Zerr masdarından alınmadır. Zerr ise elbiseyi düğümlemek, sımsıkı birleştirip kapamak gibi manalara gelir. Zirr ise yakaya ve yenlere takılan düğmeye denilir. Hadiste sözü edilen cübbenin, yakasındaki ve yenlerindeki düğmelerin dibac denilen ipek kumaştan mamulolduğu manası kasdedilmiş olabilir. Tercemede bu manayı tercih ettim. Çünkü cumlenin açık manası bu olsa gerek. İkinci bir ihtimal cübbenin yenlerinin ve yakasının dibac denilen ipek kumaş ile süslü olmasıdır. Allah daha iyi bilir.

 

İlerde gelecek olan 3594. hadis son ihtimali teyid eder.

Ömer (r.a.)'ın hadisi Libas kitabında 3593. numarada da aynen gelecektir. Bu hadise göre bir, iki, üç veyÜ dört parmak evinde ipek bulunan bir elbiseyi giymek caizdir. Fakat bu miktardan fazla ipek bulunan bir elbiseyi giymek caiz degildir.

İpek ile keten, veya pamuk ya da yün karışımı olan elbiseyi giymek konusundaki hükümleri İnşaallah Libas kitabında yeri gelince anlatacağım. Burada el-Hafız'ın sırf ipekten mamul elbiseyi giymek konusunda verdiği özlü bilgi ile yetineceğim:

Buhari'nin "Savaşta ipek (giymek)" başlığı altında rivayet ettiği hadis ve sünenimizin 3592 nolu Enes (r.a.)'ın hadisi ile benzeri hadisin izahı bölümünde el-Hafız şöyle der:

Taberi. kaşıntı mazereti halinde ipek elbise giymeye verilen ruhsatı dikkate alarak: Savaşta da ipek elbise giymek caizdir, demiştir.

 

Ebu Hanife ileMali k: İpek elbise giymek mutlaka haramdır. Ne savaşta ne de kaşıntı gibi bir mazeret dolayısıyla caiz olmaz, demişlerdir.

Ebu Yusuf ile Şafii 'ye göre zarııret halinde giymek caizdir.

İbn-i Habib'in anlattığına göreMali kiler'den İbn-i Macişun: İpek elbiseyi savaşta giymek müstehabtır, demiştir.

 

el-MüheIIeb ise: Savaşta ipek giymek düşmanı korkutmak içindir. Bu ruhsat savaşta düşmana hiyle etmek ruhsatı gibidir, demiştir.

Tabii bu ihtilaf sırf ipekten mamul elbise hakkındadır. İpek ile başka ürünlerden yapılan elbise hakkındaki hüküm yukarıda işaret ettiğim gibi Libas kitabında beyan edilecektir .