SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2899 >>

DEVAM: 7- KADIN BİR VELİSİ (YANİ EŞİ VEYA MAHREMİ OLAN BİR ERKEK) OLMAKSIZIN HACC'A GİDEBİLİR (Mİ?), BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا شَبَابَة عَنِ ابْنِ أَبِي ذِئْبٍ، عَنْ سْعِيدٍ الْمَقْبُريِّ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ أَنَّ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم  قَالَ ((لاَ يَحِلُّ لاِمْرَأَةٍ تُؤْمِنُ بَالله وَالْيَوْمِ الآخِرِ، أَنْ تُسَافِرَ مَسِيرَة يَوْمٍ وَاحِدٍ، لَيْسَ لَهَا ذُو حُرْمَةٍ)).

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Allah'a ve âhiret gününe inanan hiç bir kadına, beraberinde mahremi olan bir erkek bulunmadığı halde tek bir günlük mesafeye yolculuk etmesi helâl değildir.»

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Said (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim, Tirmizi ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir. Bu hadise göre bir kadının beraberinde kocası veya mahremi, yani nikahlanması ebedi olarak haram olan bir erkek bulunmaksızın üç günlük veya daha uzak mesafeye yolculuk etmesi haramdır.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'in hadisini Buhari, Müslim, Tirmizi ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir. Bu hadise göre ise kadının, beraberinde kocası veya mahremi olan bir erkek bulunmadığı halde bir günlük mesafeye yolculuk etmesi haramdır.

 

Mahrem: Kan, sıhri yakınlık veya süt emzirmeden dolayı nikahlanması ebedi olarak haram olan kimse demektir. Mesela kadının babası, erkek kardeşi, kardeşinin oğlu, amcası, dayısı, dedesi, kayın babası, üveyoğlu, süt babası, süt erkek kardeşi, süt oğlu o kadın için mahrem sayılır. Çünkü kadın bunların hiç birisiyle hayatı boyunca katiyyen evlenemez.

 

Bu iki hadis, bir kadının beraberinde mahremi olan bir erkek veya kocası bulunmadığı halde bir günlük, üç günlük veya daha fazla bir mesafeye yolculuk edemeyeceğine delalet ederler.

 

Mahremi veya kocası beraberinde bulunmadığı halde kadının yolculuk etmesinin haram olduğu mesafe hususunda değişik rivayetler mevcuttur. Bu mesafenin bir gün, yarım gün, iki gün, üç gün ve üç gün ile bundan fazla süre olduğuna dair sahih rivayetler vardır. Avnü'l-Mabüd yazarı bu rivayetleri Müslim'den ve diğer sahih kitablarından naklen almıştır. Bunları görmek isteyenler anılan kitaba veya Kütüb-İ Sitte'ye baş vurabilir, Bunları buraya aktarmaya gerek görmüyorum. Ben sadece bu rivayetlerin değişikliğinin sebebine dair bilgiyi aktarmakla yetineceğim.

 

Avnü'l-Mabüd yazarı bu hususla ilgili olarak Beyhaki'den naklen şöyle der: Bana öyle geliyor ki, bir defa Resul-i Ekrem (s.a.v.)'e kadının beraberinde bir mahremi olmaksızın üç günlük yolculuğa çıkması sorulmuş ve Resül-i Ekrem (s.a.v.) bunun haram olduğunu bildirmiştir. Kadının beraberinde bir mahremi yok iken bir günlük mesafeye yolculuk etmesi hükmü başka bir zaman sorulmuş, Peygamber (s.a.v.) buna da hayır cevabını vermiştir. Bir başka zaman kadının mahremsiz olarak iki günlük yolculuğa çıkması O'na sorulmuş ve yine hayır cevabı alınmıştır. Diğer bir zaman kadının bir berid, yani yarım günlük bir yolculuğa beraberinde bir mahremi bulunmadığı halde çıkması hükmü O'na sorulmuş ve yine hayır cevabı verilmiştir. Bu itibarla her sahabi, işittiği buyruğu rivayet etmiştir. Ayni sahabinin muhtelif rivayetlerde bulunması sebebine gelince o sahabi muhtelif yerlerde Resul-i Ekrem (s.a.v.)'den işittiği cevabları ayrı ayrı zamanlarda rivayet etmiştir. Bu rivayenerin hepsi sahihtir. Bunların hiç birisinde mesafe tahdidi yoktur. Resul-i Ekrem (s.a.v.) de bir mesafe tahdidi koymayı kasdetmemiştir. Hülasa bu rivayetlerden çıkan sonuç şudur: Kadın, kısa veya uzun bir yolculuğa, beraberinde kocası veya mahremi olan bir erkek bulunmadığı halde çıkamaz. Bu yolculuk yarım gün, bir gün, iki gün, üç gün veya daha fazla sürsün hepsi aynidir. Çünkü Müslim'in İbn-i Abbas (r.a.)'den rivayet ettiği şu hadis'te süre yoktur: ''Bir mahreminin beraberinde olmaksızın hiç bir kadın yolculuk edemez'' Bu rivayet yolculuğu kısasına da uzununa da şümullüdür.

 

Hacc'ın farz kılındığına dair; "Ka'be'yi hac (ziyaret) etmek Allah'ın insanlar üzerinde (farz) bir hakkıdır ... " ayet umumi olduğu için İslam ümmeti, kadına, gücü yettiği zaman hacc'ın farz olduğu noktasında icma etmiştir. Kadının gücünün yetmesi durumu erkeğin gücünün yetmesi durumu gibidir. Lakin alimler kadına hacc'ın farz olması için beraberinde bir mahreminin bulunması şartı hususunda ihtilaf etmişlerdir. Şöyle ki:

 

1. EBu Hanife'ye göre kadının ikamet ettiği yer ile Mekke arasındaki mesafe üç konak veya daha fazla ise kendisine hacc'ın vacib olması için beraberinde bir mahreminin bulunması şarttır. Fakat bu mesafe üç konaktan az olduğu takdirde kadının beraberinde bir mahremi olmasa bile kendisine hac vacibtir. Hadis ehli ile re'y ehlinden bir cemaat da Ebu Hanife'nin görüşündedir. Hasan-i Basri ile Nahai'den de bu görüş rivayet edilmiştir.

 

2. Ata, Said bin Cübeyr. İbn-i Sirin. Malik. Evzai ve meşhur kavlinde Şafii: Kadına hacc'ın vacib olması için beraberinde bir mahreminin bulunması şart değildir. Şart olan şey, kadının nefsinin güvence içinde olmasıdır. demişlerdir. Şafii'nin arkadaşları demişler ki, bu güven kadına kocası, veya mahremi olan bir erkek ya da güvenilir bir kaç kadının refakat etmesi ile oluşur. Bu üç refakatçıdan biri olmadıkça Şafii'ye göre kadına hac vacib değildir. Şayet refakatçı güvenilir bir tek kadın ise Şafii'ye göre kadın hac vacib değildir. Lakin o güvenilir refakatçı kadınla beraber hacc'a gitmesi caizdir."

 

Kurtubi de: Yukardaki ihtilafın sebebi bu hadislerin zahirinin hacc'ın farziyetine dair; ''.....Ona bir yol bulabilenlerin Beyt'i haccetmesi Allah'ın insanlar üzerinde bir hakkıdır. .....''(Al-i İmran 97) ayetinin zahirine muhalif görülmesidir. Çünkü bu ayetin zahirine göre hac ibadeti Mekke'ye gitmeye bedenen güçlü olan herkese farzdır. Bir mahremi refakat etmeyen kadın vücutça Mekke'ye gitmeye muktedir ise bu ayete göre hac ona vacibtir. Bu hadislerin zahiri bu hükme muhalif görülünce alimler görülen ihtilafın giderilmesi hususunda değişik yorumlar yapmışlardır:

 

Ebu Hanife ve onun görüşünde olan alimler bu hadisleri yukardaki ayette geçen "İstitaa = Gücün yetmesi" sözünü k.adınlar açısından açıklayıcı kılmışlardır. Yani kadınların Mekke'ye gitmeye güçlerinin yetmesi sadece vücutça sağlıklı olması değil, ayni zamanda beraberinde bir mahreminin bulunması imkanına sahib olmasıdır.

 

Malik ve onun görüşünde olan alimlere göre bu hadisler de vacib olan yolculuklara değinilmemiştir. Ayetteki "İstitaa" Mekke'ye güven içinde gitmeye bedenen gücün yetmesi anlamını taşır. Bu hususta erkekler ile kadınlar arasında bir ayırım yoktur. Anılan hadislere cevaben şöyle de denilmiştir: Bu hadisler yol emniyeti olmadığı zaman anlamına yorumlanmıştır. Ez-Zerkani böyle demiştir, der.

 

EI-Menhel yazarı da dört mezheb alimlerinin konuya ilişkin görüşlerini 'ayrıntılarıyla ye delilleriyle birlikte anlatmaktadır. Bunu buraya aktarmak çok geniş yer alır. Bu itibarla mezhebIerin görüşlerinin özetlerini nakletmekle yetineceğim,

 

EI-Menhel yazarı özetle şöyle der:

 

1. Hanefi alimlere göre bir kadın, beraberinde kocası veya mahremi olan bir erkek bulunmadığı halde üç günlük veya daha fazla mesafeye yolculuk edemez. Fakat bundan az mesafeye beraberinde bunlardan kimse olmaksızın yolculuk etmesi caizdir. Bu itibarla kadının bulunduğu yer ile Mekke arasındaki mesafe üç günlükten az ise kadın, beraberinde kocası veya mahremi bir erkek bulunmasa bile hacc'a gidebilir. Şayet bu yer ile Mekke arasındaki mesafe üç günlük veya daha fazla ise beraberinde kocası veya mahremi olan bir erkek yok iken kadının hacc'a gitmesi caiz değildir.

 

Kadın anılan yakınlarından birisini beraberinde götüremediği taktirde hacca gitmeye güçlü sayılmaz ve dolayısıyla ona hac vacib olmaz.

 

2. Şafiiler'e göre kadının yolculuk edeceği mesafe ne olursa olsun beraberinde bir mahremi veya kocası yok iken yolculuk edemez. Hanbeliler' in görüşü de böyledir. Bu iki mezneb alimlerine göre hac yolculuğu da böyledir. Yani kadının beraberinde kocası veya mahremi olan erkeklerden biri bulunmadıkça ona hac ibadeti vacib olmaz. Şafii mezhebine göre kadın güvenilir bir kaç kadının refakatinde hacc'a gidebilir ve böyle refakatçı bulduğu takdirde ona hac vacib olur. Kadının bulunduğu yer ile Mekke arasındaki mesafenin yakınlığı veya uzaklığı fark etmez.

 

3. Maliki alimlere göre kadının beraberinde kocası veya bir mahremi yok iken 24 saatlik mesafeye mübah bir yolculuk veya nafile hac yolculuğu edemez. Fakat farz olan hac yolculuğu mesafesi 24 saat veya daha fazla olduğu takdirde kadının beraberinde kocası veya mahremi olmayıp da güvenilir yol arkadaşları var ise ona hac vacibtir. Ona refakat eden arkadaşları güvenilir kimseler olduktan sonra ister bir grup erkek olsun ister bir grup kadın olsun fark etmez. Keza kadın genç olsun yaşlı olsun hüküm aynidir. Şayet kadının bulunduğu yer ile Mekke arasındaki mesafe bir günlük ve bir gecelikten az ise anılan refakatçı bulunmasa bile kadın hacc'a gidebilir. Hatta hacc'ın diğer şartları tahakkuk ettiği takdirde ona hac ibadeti farz olur.