SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2901 >>

8- HAC, KADINLARIN CİHADIDIR, BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ فُضَيْلٍ عَنْ حَبِيبِ بْنِ أبِي عَمْرَةَ، عَنْ عَائِشَةَ بِنْتِ طَلْحَةَ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: قُلْتُ يَا رَسُولَ اللهِ عَلَى النِّساءِ جَهَادٌ؟  قَالَ ((نَعَمْ. عَلَيْهِنَّ جِهَادٌ لاَ قِتَالَ فِيهِ: الْحَجُّ وَالْعُمْرَةُ)).

 

Âi§e (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre; Şöyle demiştir: Ben (bir defa): Yâ Resûlallah! Kadınlara (farz olan) bir cihâd var (mı?) dedim. Resûl-i Ekrem (Sallallauü Aleyhi ve Sellem): «Evet. Onlar üzerine çarpışmasız bir cihâd vardır: Hac ve Umre,» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari, Nesai ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Nesai'nin rivayetine göre:

"Aişe (r.anha) (bir kere) Resül-i Ekrem (s.a.v.)'e: Ya Resülallah! Biz de sizlerle beraber çıkıp cihad edemez miyiz? Çünkü ben Kur'an-ı Kerim'de bildirilen ibadetler içinde kafirlerle savaşmaktan daha sevablı bir ibadet nevini bilmiyorum, demiş. Resül-i Ekrem (s.a.v.): Kadınlar için cihadın en güzeli ve en iyisi makbul bir hac etmektir, buyurmuştur."

 

Bu hadis, cihadın kadınlara farz olmadığına, onlara hac ve Umrenin farz olduğuna ve bu ibadetlerin onlar için cihad sevabını taşıdığına delalet eder. Ancak şu var ki, Buhari ve Nesai'nin rivayetinde Umre'den söz edilmemektedir. Buhari'nin rivayet ettiği hadis meali şöyledir: "Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre kendisi: Ya Resülallahl Biz cihad'ı amellerin en faziletlisi olarak biliyoruz. Biz cihad'a (yani düşmanla çarpışmaya) katılamaz mıylZ, diye sormuş ve Resülullah (s.a.v.): Hayır, siz cihada katılamazsınız. Siz kadınlar için en faziletli Cİhad, makbul hac ibadeÜdir, buyurmuştur."

 

Bu hadis, mücahidler savaşa gittikleri zaman kadınların onlara refakat etmesini yasaklamaz, maksad bu değildir. Gaye kadınların zayıflığı nedeniyle kafil'lerle çarpışmaya muktedir olmamaları sebebiyle bu sevabtan mahrum olmadıklarını ve onların hac ibuJ8tleri ifa. etmeleri halinde cihad sevabım kazanacaklarının boyun edilmesidir. Kadınların müslümanlarla beraber savaş seferine katılmalarının meşruluğu Cihad kitabının 37. babında rivayet edilen 2856. hadiste ve izahı bölümünde belirtilmiştir. Oraya bakılabilir.

 

Hacc'ın cihada benzetilmesi sebebi, hacyolculuğunun cihad yolculuğu gibi vücüda zor gelmesi, mali bir takım harcamalara sebeb olması ve bir takım sıkıntılara katlanmayı gerektirmesidir.