SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2920 >>

DEVAM: 15- TELBİYE (LEBBEYKE ZİKRİNİN NASIL OLDUĞUNUN BEYANI) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ وَعَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، قَالاَ: حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا عَبْدُ العَزِيزِ ابْنُ عَبْدِ اللهِ بْنُ أَبِي سَلَمَةَ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ الْفَضْلِ، عِنِ الأَعْرَجِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةح أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم  قَالَ في تَلْبِيِيَهِ ((لَبَّيْكَ! إِلهَ الْحَقِّ، لَبَّيْكَ!)).

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) , telbiyesinde şöyle (de) demiştir: Lebbeyk İlâhe'l-hakki Lebbeyk = Senin dâvetine icabet ediyorum, (Ey) hakkın ilâh'ı! Senin emrini yerine getirmeye hazırım.

 

 

AÇIKLAMA:     Cabir (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud, Ahmed ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Onların rivayetlerinde şu ilave vardır: "Cabir (r.a.) demiş ki: Cemaat, "Ze'l-maaric = Ey göklerin sahibi!" sözünü ve benzeri sözleri (Resulullah (s.a.v.)'in telbiyesine) ilave ediyorlardı ve Resülullah (s.a.v.) (onların sesini) işitiyordu da onlara bir şey söylemiyordu (yani mani olmuyordu)."

 

Bu hadiste anılan Lebbeyke duası bir öncQki hadiste geçenin aynisidir. Meali orada geçti.

Ebu Davud ile diğerlerinin rivayetlerinde bulunan ilave, Peygamber (s.a.v.)'in telbiyesine ilavede bulunınanın caizliğine delalet eder. Bu husustaki ilmi görüşleri yukarıdaki hadisin izahı bölümünde verdim.

 

Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Nesai ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in telbiyesinde. hadiste anılan cümlelerin de bazen bulunduğuna delalet eder. Bu hadiste geçen "Hak" kelimesiyle İslam dini manası kasdediimiş olabilir.