SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2924 >>

DEVAM: 16- LEBBEYKE ZİKRİNİ YÜKSEK SESLE OKUMAK BABI

 

حدّثنا إِبْرَاهيِمُ بْنُ الْمُنْذِرِ الْخِزَاميُّ وَيَعْقُوبُ بْنُ حُمَيْدِ بْنِ كَاسِبٍ، قَالاَ: حدّثنا ابْنُ أَبِي فُدَيْكٍ، عَنِ الضَّحَّاكِ بْنِ عُثْمَانَ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْمُنْكَدِرِ، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمنِ بْنِ يَرْبُوعِ، عَنْ أَبِي بَكْرٍ الصِّدًّيقِ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم سُئِلَ: أَيُّ الأَعْمَالِ أَفْضَلُ؟  قَالَ ((الْعَجُّ وَالثَّجُّ)).

 

Ebû Bekr-i Sıddîk. (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: (Hacc'a âit) amellerin hangisinin efdal olduğu, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e soruldu. O, şöyle cevab verdi: «Telbiye'yi yüksek sesle okumak ve kurbanlıkların kanını akıtmak.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk hadisini sünen sahibIeri, Malik, Şafii, Ahmed, Darimi, Hakim, İbn-i Hibban ve Beyhaki rivayet etmişlerdir.

Zeyd bin Halid (r.a.)'ın hadisini İbn-i Huzeyme, İbn-i Hibban, Hakim ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Zevaid yazarı bunu Zevaid nevinden saymadığına rağmen Kütüb-i Sitte'de rastlayamadım.

 

Ebu Bekir (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, İbn-i Huzeyme ve Darimi de rivayet etmişlerdir.

Telbiye: Lebbeyke duasını yüksek sesle okumaktır. Yüksek sesle telbiye denilince, ifade tarzında görülen mükerrerliğin önlenmesi için telbiye, lebbeyke duasını okumak manasına yorumlanır. Bu nevi manalandırmaya Arap dili edebiyatında Tecrid ismi verilir. çünkü mesela Telbiye kelimesinin anlamı içinde düşünülen "yüksek ses" kavramı bu kelimenin manasının dışında tutuluyor ve bu kelime bu manadan tecrid edilmiş oluyor.

ihlal: Lebbeyke duasını yüksek sesle okumaktır. Burada bu duayı okumak manasında kullanılmıştır. Telbiye kelimesi gibidir.

 

Şiar: Alamet manasınadır.

 

Acc: Lebbeyke duasını yüksek sesle okumaktır. Secc : Hacının kurbanlığı kesmesidir.

Bu hadisler, lebbeyke duasını yüksek sesle okumanın meşrüluğuna ve müslümanların bununla emrolunduğuna delalet eder. Çünkü ilk iki hadisten; Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in sahabilerine anılan duayı yüksek sesle okumaları için emir vermesinin Cebrail tarafından verilen bir talimatla istendiği anlaşılıyor. Bu emir cumhüra göre mendubluk içindir. Yani lebbeyke duasını yüksek sesle okumak mendübtur. Zahiriyye mezhebine göre ise bu emir vaciblik içindir.

 

Hanefiler ve Şafiiler de Cumhur gibi bu duanın yüksek sesle okunmasının mendubluğuna hükmetmişlerdir. Malik ise bu duanın alçak sesle okunmasının müstehablığına hükmetmiştir. O'na göre ne gizli, ne de yüksek sesle okunmamalı, mu te dil bir ses tonu ile okunmalıdır.

 

Lebbeyke duasının yü]<sek sesle okunmasının meşrüluğu hükmü erkeklere mahsustur. Kadınlara gelince, bunlar seslerini yükseltemezler. Sadece kendilcırinin işitebilecekleri ve başkasının işitemeyeceği bir ses tonu ile okumalıdırlar. Hatta Ayni'nin beyanına göre bu hususta icma vardır. Şayet kadın yüksek sesle okursa, mekruh bir şey işlemiş olur. Yani haram işlemiş sayılmaz. Çünkü kadının sesi avret sayılmaz. Sahih görüş budur.

Konu hakkında geniş bilgi için hadis kitablarının şerhlerine baş vurulmalıdır.

Ebu Bekir (r.a.)'ın hadisindeki soru şekli Tirmizi'de; ..... şeklindedir. Yani sorulan soru ile haccın rükünlerinden sonra hangi amel ve işinin sevabının daha fazla olduğu sorulmuştur. İslamiyet'teki bütün hayırların ve amellerin en faziletlisinin hangisiolduğu veya haccın rükünleri dahil, hacının hac esnasında işlediği hizmetlerin hangisinin daha sevab olduğu sorulmamıştır. Çünkü, sevabça daha önemli bir çok ibadetler bulundUğU gibi hac ibadetinin rükünlerinin sevabı, cevabta beyan buyurulan yüksek sesle lebbeyke duasını okumanın ve kurban kesmenin sevabından şÜPheSiı fazladır. Bu durumu dikkate alarak terceme ettim .