SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3033 >>

DEVAM: 65- HACI, AKABE CEMRESİNE TAŞ ATTIĞI ZAMAN ONUN YANINDA DURMAZ BABI

 

حدّثنا سُوَيْدُ بْنُ سَعِيدٍ. حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُسْهِرٍ، عَنِ الْحَجَّاجِ، عَنِ الْحَكَمَ بْنِ عُتَيْبَةَ عَنْ مِقْسَمٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم، إِذا رَمَى جَمْرَةَ الْعَقَبَةِ، مَضَى وَلَمْ يقفْ.

 

في الزوائد: في إسناده سويد بن سعيد، مختلف فيه.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'dan; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Akabe cemresine taş attığı zaman, geçiyor ve (orada) durmuyordu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Süveyd bin Said bulunur. Bu ravi hakkında ihtilaf vardır.

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisini Buhari ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Diğer hadis Zevaid nevindendir.

 

Bu hadisler Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in Akabe cemresine taş attıktan sonra orada durmadığına delalet ederler. Bu hükme delalet eden başka hadisler de vardır. Buhari, Ahmed ve Beyhaki'nin rivayetlerine göre İbn-i Omer (r.a.) şöyle demiştir:

"Peygamber (s.a.v.), Mescid (-i Hif) in yakınındaki cemre-i Ula (yani ilk cemre)'ye taş attığı zaman oraya yedi aded çakıl atardi, her taşla beraber tekbir alırdı, sonra sol tarafa çekilip derenin ortasında kıble'ye doğru durarak ellerini kaldınp dua ederdi, duraklamayı da uzatırdı, Sonra (gidip) ikinci cemre'ye yedi aded çakıl atar ve her taşın beraberinde tekbir alırdı. Sonra sol tarafa çekilip ,derenin ortasında dururdu ve kıble'ye dönerek ellerini açar (dua edet) Sonra oradan aynlarak Akabe'nın yanındaki cemre'ye varırdı. Oraya da yedi aded çakıl atar ve her çakılla beraber tekbir alırdı." (Taş atma işi bittikten) sonra aynlırdı, (orada) dur-mazdı ....

 

Bu bab ta rivayet edilen hadisler ile mealini yukarıya aldığım hadisten çıkarılan hüküm şudur: Akabe cemresine taş attıktan sonra orada: dua ve zikir için durmak meşru değildir. Bazıları yer darlığını ve o günkü taşlama işinin bittiğini buna neden göstermişlerdir. Tekmile yazarı böyle diyenlerdendİr. Bence en uygun neden Resul-i Ekrem (s.a.v.)'e uymak olmalıdır. Diğer Üü cemreye taş attıktan sonra oralarda durup dua ve zikir etmek meşrudur. Dört mezheb imamları ve cumhur sözü edilen iki cemre'ye taş attıktan sonra orada durup dua ve zikir etmenin sünnet olduğuna hükmetmişlerdir.