SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3035 >>

DEVAM: 66- CEMRELERE BİNİCİ OLARAK TAŞ ATMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ أَيْمَنَ بْنِ نَابِلٍ، عَنْ قُدَامَةَ بْنِ عَبْدِ اللهِ الْعَامِرِيِّ؛ قَالَ: رَأَيْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم رَمَى الْجَمْرَةَ، يَوْمَ النَّحْرِ، عَلَى نَاقَةٍ لَهُ صَهْبَاءَ. لاَضَرْبَ وَلاَ طَرْدَ. وَلاَ إِلَيْكَ! إِلَيْكَ!

 

Kudame bin Abdillah el-Amiri (r.a.)'den; şöyle demiştir: Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i Kurban bayramı günü kırmızı ve beyaza çalan sarı renkli bir devesi üstünde Akabe cemresine taş atarken gördüm. Ne dövmek, ne kovmak nede yoldan çekil, yoldan çekil vardı. 

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiştir. Kudame (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, Nesai, Şafii ve Darimi de rivayet etmişlerdir. Ancak Tirmizi'nin rivayetinde "Cirnar = Cemreler" tabiri kullanılmıştır. Oradaki rivayetin zahirine göre Resul-i Ekrem (s.a.v.) üç cemre'ye de binici olarak çakılları atmıştır. Gerek bu babtaki hadisler, gerekse 3028 ve 3029 nolu hadisler Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in yalnız Akabe cemresine taş atarken binid olduğuna delalet ederler. Bu itibarla bazı alimler Tirmizi'nin rivayetini de diğer rivayetlere uygun olarak yorumlamışlar ve "Cimar" sözcüğü ile Akabe cemresi kasdedilmiştir, derler. Tekmile yazarı da Beyhaki'nin rivayet ettiği ve Tirmizi'nin rivayetine benzeyen Cabir bin Abdillah (r.a.)'ın hadisini böyle yorumlamıştır. Bu nedenle alimlerin ekserisi Kurban bayramının ilk günü Akabe cemresine taş atarken binici olmanın daha efdal olduğunu, fakat bunu takib eden günlerde gerek anılan cemre'ye gerekse diğer cemrelere taş atarken yaya olmanın daha faziletli oldUğunu söylemişlerdir.

 

Alimlerin bu husustaki görüşlerini Tekmile yazarı özetle şöyle anlatır;

 

1. Ahmed ve ilim ehlinin ekserisine göre bayramın ilk gÜnü Akabe cemresine taş atmaya binici olarak ve müteakib günlerde cemrelere taş atmaya giderken yaya olarak gitmek daha faziletlidir.

 

2. Hanefiler'e göre Akabe cemresine taş atmaya gidilen her gün binid olarak ve diğer cemrelere yaya olarak gitmek efdaldır.

 

3. Malik ve Şafii 'ye göre hüküm şöyledir: Mina' ya binici olarak giden bir kimsenin bayramın ilk günü Akabe cemresine binici olarak taş atması daha faziletlidir. Mina' ya yaya giden de bu cemreye yaya olarak taş atmalıdır. Bayramın ikinci ve üçüncü günlerinde ise bütün cemrelere yaya olarak taş atmak daha faziletlidir. Bayramın dördüncü günü binici olarak cemrelere taşları atıp Mina'dan ayrılmak efdaldır.

 

Kudame (r.a.)'ın hadisi taşlama esnasında hacıların sükunet içinde görev yaptıkla\rını, kimseye eziyet edilmediğini beyan eder. Bugün hacca gidenlerfn malumu oldUğU üzere gerek taşlamaya gidilirken, gerek taşlama esnasında ve gerekse oradan dönülürken bir çok kimseye eziyet edenlerin eksik olmadığı, hatta hayatın tehlikeye girildiği söylenebilir.