SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3037 >>

DEVAM: 67- BİR ÖZÜRDEN DOLAYI CEMRELERE TAŞ ATMAYI ERTELEME BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا عَبْدُ الرَّزَّاقِ. أَنْبَأَنَا مَالِكُ بْنُ أَنَسٍ. ح وَحَدَّثَنَا أَحْمَدُ بْنُ سِنَانٍ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ مَهْدِيٍّ عَنْ مَالِكِ بْنِ أَنَسٍ. حَدَّثَنِي عَبْدُ اللهِ بْنُ أَبِي بَكْرٍ عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أَبِي الْبَدَّاحِ بْنِ عَاصِمٍ، عَنْ أَبِيهِ؛ قَالَ: رَخَّصَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم لِرِعَاءِ الإِبِلِ فِي الْبَيْتُوتَةِ، أَنْ يَرْمُوا يَوْمَ النَّحْرِ. ثُمَّ يَجْمَعُوا رَمْى يَوْمَيْنِ بَعْدَ النَّحْرِ، فَيَرْمُونَهُ فِي أَحَدِهِمَا ((قَالَ مَالِكٌ: ظَنَنْتُ أَنَّهُ قَالَ: فِي الأَوَّلِ مِنْهُمَا)) ثُمَّ يَرْمُونَ يَوْمَ النَّفْرِ.

 

Ebu'l-Beddah bin Asım'ın babası (Asım bin Adi) (r.a.)'den şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) deve çobanları için geceleri Mina'da geçirme (işini bırakma) k, Kurban bayramı (nın ilk) günü Akabe cemresine taş atıp bundan sonraki iki günlük taşlama işini birleştirerek anılan iki günden birinde (Malik demişki: Anılan iki günün birincisinde dediğini sanırım) yapmalarına ruhsat verdi. Çobanlar bayramın dördüncü günü de (gelip başkaları gibi) taş atma işini tamamlarlar.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk hadisini Ebu Davud, Nesai. Ahmed ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. İkinci hadis ise diğer sünen sahibIeri, Malik. Ahmed, Beyhaki, İbn-i Hibban ve Hakim tarafından da rivayet edilmiştir.

 

Cemrelere bir gün taş atıp diğer bir gün atmamak için çobanlara izin verildiğine dair ilk hadis ile kasdedilen mana hususunda Tekmile yazarı şöyle der: "Yani çobanların bayramın ilk günü Akabe cemresine taş atıp develerinin başına gitmelerine, geceyi Mina' da değil, develeri yanında geçirmelerine, bayramın ikinci günü taşlama işini terketmelerine, yani o günü ve takip eden geceyi develeri yanında geçirmelerine ve bayramın üçüncü günü Mina' ya gelip iki günlük taşJan atmalanna Resulullah (s.a.v.) tarafından izin verilmiştir. Bu yorum Ahmed' in rivayetinden alınmadır. Çünkü onun rivayet ettiği metinde bu yoruma delalet eden ifade vardır.

 

İkinci hadiste de çobanların bayramın ikinci ve üçüncü günlerine ait taşlama işini birleştirmelerine, bu iki günlük taşları bayramın ikinci veya üçüncü günü atmalarına izin virildiğine delalet eder. Ravilerden Malik bin Enes, anılan iki günlük taşın ilk günde, yani bayramın ikinci gününde atılmasına izin verildiği yolunda rivayet yapıldığını zannettiğini söyıemiştir.

 

HADİSLERİN FIKIH YÖNÜ

 

1. Teşrik gecelerini, yani bayramın birinci gününü ikinci gününe bağlayan geceyi ve bunu takib eden bayram gecelerini Mina'nın dışında geçirmek çobanlar için caizdir. Sakacılar. yani hacılara su çekenler de çobanlar gibidir. Hastalık ve malın zayi olması tehlikesi gibi mazereti bulunan bir kimse çobanlar gibi geceleri Mina dışında geçirebilir mi? Bu hususta ihtilaf vardır. Şöyle ki:

 

a) Hanefiler ile Ahmed'e göre bunlar da çobanların hükmüne tabidir. Yani geceleri Mina' da geçirdiği takdirde malının çalınması veya zayi olması tehlikesini duyan veya hasta olan bir hacı özürlu sayılır ... Geceyi Mina' nın dışında geçirdiği takdirde bir şey lazım gelmez.

 

b) Malik'e göre durumları yukarda anlatılan özürlüler çobanlar gibi sayılamaz. Onlar geceleri Mina' nın dışında geçiremezler. Şafiiler'in meşhur kavli de böyledir .. El-Hafız'ın naklen beyanına göre Şafiiler. malının zayi olmasından korkan kimse ile bir hastaya bakmakla yükümlü kimseyi sakacılar gibi özürlü saymışlardır. Tekmile yazarı; El- Hafız' ın naklettiği hükmün Şafii'nin ikinci bir görüşü olabilir. demiştir.

 

2. Çobanlar iki günlük çakılları bir günde atabilirler. Bu da şöyle olabilir:

Hanefiler, Şafii ve Malik'e göre çobanlar bayramın ilk günü Akabe cemresine çakılları atarlar. Sonra bayramın üçüncü günü gelip hem o günün hem de bir önceki günün taşlarını atıp giderler. Bu görüş, Ahmed . den de rivayet olunmuştur.

 

Bir kavle göre çobanlar bayramın ikinci ve üçüncü günlerine ait taşlan dilerse bayramın ikinci günü atabilir. Bunlan bayramın üçüncü günü atması da caizdir. Artık kendileri nasıl isterlerse olabilir.