SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3040 >>

DEVAM: 69- HACININ LEBBEYKE DuASINI OKUMAYI KESECEĞİ ZAMANIN (BEYANI) BABI

 

حدّثنا هَنَّادُ بْنُ السَّرِيِّ. حدّثنا أَبُو الأَحْوَصِ عَنْ خَصِيفٍ، عَنْ مُجَاهِدٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: قَالَ الْفَضْلُ بْنُ عَبَّاسٍ: كُنْتُ رِدْفَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم. فَمَا زِلْتُ أَسْمَعُهُ يُلَبِّي حَتَّى رَمَى جَمْرَةَ الْعَقَبَةِ. فَلَمَّا رَمَاهَا قَطَعَ التَّلْبِيَةَ.

 

El-Fadl bin Abbas (r.a.)'den; şöyle demiştir: Ben (veda haccında Müzdelife'den Mina'ya kadar) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in ridfi (terkisine binmiş durumda)  idim. Akabe cemresine çakıl atıncaya kadar O'nun telbiye getirdiğini hep işitiyordum. Akabe cemresine çakıl atınca Telbiye getirmeyi kesti.

 

 

AÇIKLAMA:     İlk hadis Zevaid nevindendir. İkinci hadisi Nesai ve Şafii de rivayet etmiştir. Kütüb-i Sitte'nin diğerleri, Tahavi ve Beyhaki de bunun benzerini rivayet etmişlerdir.

Gerek bu hadislerde ve gerekse benzeri hadislerde geçen "Akabe cemresine çakıl atıncaya kadar" mealindeki cümle iki şekilde yorumlanmıştır. Bu yorumlar şunlardır: "Akabe cemresine çakıl atmaya başlayıncaya kadar" veya "Akabe cemresine çakıl atma işini bitirinceye kadar."

 

Beyhaki: Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in her çakılla beraber tekbir alması, O'nun Lebbeyke duasını ilk çakılı atacağı zamandan itiban,n kestiğine delalet eder, demiştir.

 

Alimlerin bu husustaki görüşlerine gelince:

 

1. Hanefiler, bir rivayete göre Şafii ve Cumhur: Hacı bayramın ilk günü Akabe cemresine ilk taş atacağı zamandan itibaren Lebbeyke duasını keser, demişlerdir. Çünkü Beyhaki'nin bir rivayetinde İbn-i Mes'üd, Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in Akabe cemresine ilk taş atmakla Lebbeyke duasını kestiğine şahid oldUğunu söylemiştir.

 

2. Sahabilerin bazısı ile Şafii, Ahmed ve İshak'a göre hacı bayramın ilk günü Akabe cemresine taş atma işini bitirince Lebbeyke duasını okumayı keser. Bu grub, bu babtaki hadisleri ve benzeri hadisleri böyle yorumlamışlardır.

 

3. Malik, Said bin el-Müseyyeb, Evzai ve el-Leys bin Sa'd'a göre hacı Arefe günü öğle zamanına kadar Lebbeyke duasına devam eder ve bu vakitten itibaren keser. İbn-i Ömer, Ali, Aişe ve Medine-i Münevvere fıkıhçıların Cumhuru da bu görüştedir.

 

4. Hasan-i Basri'ye göre ise hacı Arefe günü sabah namazını kıldıktan sonra Lebbeyke duasını okumayı keser.

 

Tekmile yazarı yukardaki görüşleri ve kısmen delillerini anlattıktan sonra: Kuvvetli görüş, Hanefiler'in 've onlarla beraber olanlarınkidir, der.