SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3060 >>

DEVAM: 77- KA'BE'Yİ ZİYARET (TAVAFI) BABI

 

حدّثنا حَرْمَلَةُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا ابْنُ وَهْبٍ. أَنْبَأَنَا ابْنُ جُرَيْجٍ عَنْ عَطَاءٍ، عَنْ عَبْدِ اللهِ عَبَّاسٍ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم لَمْ يَرْمُلْ فِي السَّبْعِ الَّذِي أَفَاضَ فِيهِ. قَالَ عَطَاءٌ: وَلاَ رَمَلَ فِيهِ.

 

Abdullah bin Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ifaza (yâni ziyaret) tavafının yedi şavtında remel etmemiş (yâni hızlı ve çalımlı yürümemiş) tir.

 

(Râvî) Atâ demiş ki ifâza tavafında remel yoktur.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk hadisini Tirmizi, Ebu Davud, Ahmed ve Beyhaki de rivayet etmişler, Buhari de bunu ta'liken rivayette bulunmuştur.

 

Bu hadisin zahiri, müellifimizin 3074 nolu Cabir (r.a.)'ın hadisine muhaliftir. Cabir'in hadisi Müslim ve Ahmed tarafından da rivayet edilen sahih bir hadistir. Keza Buhari, Müslim, Ebu Davud ve Nesai'nin rivayet ettikleri İbn-i Ömer (r.a.)'ın hadisine de muhaliftir. Çünkü Cabir ile İbn-i Ömer'in hadislerinde Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in ziyaret tavafını bayramın ilk günü gündüz ettiğine delalet ederler.

 

Tekmile yazarı yukardaki bilgiyi verdikten sonra bu babın hadisi zayıftır. Çünkü Ebu Zübeyr tedlisçidir ve an'ane ile rivayette bulunmuştur. Cabir ile İbn-i Ömer'in hadisleri ise sahihtir.

 

İbnü'l-Kayyim: Ebu Zübeyr'in hadisi açık bir ğalattır. Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in bilinen uygulamasına muhaliftir. {Çünkü Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in ziyaret tavafını bayramın ilk günü gündüz ettiği sabittir.) Ebu Zübeyr'in hadisi faraza sahih ise şöyle yorumlanır: Bu hadisten maksad ziyaret tavafının geceye tehir edilmesine Resul-i Ekrem (s.a.v.) cevaz vermiştir. O'nun bunu caiz sayması O'nun bu tavafı bizzat geceye tehir ettiğini gerektirmez, demiştir.

 

Sindi de bu yorumu beyan ettikten sonra şu ikinci yorumu bildirir: Bu hadisteki ziyaret tavafından maksad haccın farzlarından olan ziyaret tavafı değil de nafile tavaf olabilir. Bu takdirde kasdedilen mana şudur: Resul-i Ekrem (s.a.v.) Mina gecelerinde nafile tavafa giderdi, gündüz gitmezdi.

 

Bu babın ikinci hadisini Ebu Davud, Nesai ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Bu hadis, ifaza tavafında Remel denilen hızlı ve çalımlı yürümenin meşru olmadığına delalet eder. Tavaftan sonra Safa ile Merve arasında sa'y yok ise tavafta Remel meşru değildir. Safa ile Merve arasında sa'y, Arafat'a çıkmadan da yapılabilir. Böylece yapılmış ise artık ziyaret tavafında Remel söz konusu değildir. Cabir (r.a.)'ın 3074. hadisinde Resul-i Ekrem (Aleyhi's-salatil ve's-selam)'in Arafat'a çıkmadan önce Safa ile Merve arasında sa'y ettiği bildirilmiştir.

 

ZİYARET TAVAFININ ZAMANI

 

Bilindiği gibi ziyaret tavafı haccın farzlarından birisidir. Bu tavafa ifaza tavafı ve rükün tavafı da denilir. Sahih hadislerle sabit olduğu gibi Resul-i Ekrem (s.a.v.) bu tavafı bayramın birinci günü gündüz ifa etmiştir. Bu itibarla en müstehabı anılan tavafı bayramın birinci günü henüz güneş batmamış ikem etmektir. Bir kimse bunu o gün yapmayıp gece veya teşrik günlerinde, yani bayramın diğer günlerinde yaparsa farz yerine getirilmiş olur ve ceza kurbanıda gerekmez. Bu hususta icma vardır: Şayet bir kimse mezkur ta vafı teşrik günlerinden sonraya kadar geciktirir ve bundan sonra ederse Malik, Şafii, Ahmed ve Cumhura göre farz yerine gelmiş olur ve o kimseye ceza kurbanı da gerekmez. Hanefiler'e göre ceza kurbanı kesrnek gerekir.

 

Hanefi mezhebindeki bir kavle göre bir kimse anılan tavMı bayramın üçüncü günü akşamına kadar yapmayıp bundan sonra yaparsa yine ceza kurbanı kesmesi gerekir.