SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3071 >>

DEVAM: 82- VEDA TAVAFI BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا إِبْرَاهِيمُ بْنُ يَزِيدَ عَنْ طَاوُسٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ قَالَ: نَهى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَنْ يَنْفِرَ الرَّجُلُ حَتَّى يَكُونَ آخِرُ عِهْدِهِ بِالْبَيْتِ.

 

في الزوائد: في إسناده إبراهيم، هو ابْنِ إسماعيل المكيّ الفربريّ. ضعّفه أحمد وغيره.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), adam'ın son görevi Ka'be'yi tavaf (ı Veda) olmadıkça  (Mekke'den) çıkmasını yasaklamıştır.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir. Bunun senedinde İbrahim var. Bu, İsmail el-Mekki el-Ferberi'nin oğludur. Ahmed ve başkası onun zayıflığına hükmetmişlerdir.

 

AÇIKLAMA:     İık hadisi Müslim. Ebu Davud. Ahmed, Tahavi ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. İkinci hadis ise Zevaid nevindendir.

 

Tekmile yazarı ilk hadisin açıklaması bölümünde özetle şöyle der:

İbn-i Abbas şunu söylemek istemıştir; Halk hac niyetiyle Mekke'ye geldikleri zaman hac amelini bitirince etrafa dağılmayı itiyad haline getir mişlerdi. Kimisi veda tavafı eder, kimisi etmeden Mekke 'den ayrılırdı. Bunun üzerine Resül-i Ekrem (s.a.v.) bu hadisi buyurdu. Hadisten maksad ise Mekke'li olmayan hacıların veda tavafı etmeden Mekke'den ayrılmamalandır.

 

HADİSLERDEN ŞU HÜKÜMLER ÇIKAR:

 

Hacı hangi çeşit haccı ifa ederse etsin; yani ister Hacc-ı İfrad, ister Hacc-ı Temettü, ister Hacc-ı Kıran niyetiyle haccını tamamlasın bundan sonra veda tavafı etmesi vacibtir. Hanefiler, Şafii, Ahmed ve ilim ehlinin çoğu bu hadislerin zahirini tutarak veda tavafının vacibliğine hükmetmişlerdir. Bu gruba göre, bir kimse veda tavafını terkederse ceza kurbanı kesmesi gerekir. Veda tavafı; ay başı adeti gören veya lohusalık halinde olan kadına ve mikat ismi verilen bölgenin dahilinde ikamet eden hacılara vacib değildir.

Malik ve bir kavlinde Şafii veda tavafının sünnet olduğuna hükmetmişlerdir. Bu kavle göre veda tavafını terkeden kimseye ceza kurbanı kesmesi mecbüriyeti yoktur.

İbnü'l-Münzir'e göre ise veda tavafı vacib olmakla beraber terkedilmesi halinde herhangi bir ceza gerekli olmaz.

 

Veda tavafının müstehab olan zamanı, hacının Mekke'den çıkmak istediği z.amandır. Bir kimse veda tavafı ettikten sonra Mekke'de ikamet etmeye niyet etmediği halde bir süre daha Mekke' de kalırsa Hanefi mezhebinegöre bu tavafı tekrar etmesi gerekmez. Diğer alimlere göre ise tekrar etmesi gerekir. Meğer ki o kimse veda tavafından sonra sadece yol hazırlığıyla meşgüliyetinden dolayı bir l(aç saat kalırsa, yeniden tavaf etmesi gerekmez. Şayet veda tavafından sonra yol hazırlığı dışındaki işlerle bir kaç saat meşgulolursa tavafı yenilemesi gerekir. Bu konu ile ilgili geniş bilgi için fıkıh kitabIarına müracaat edilmelidir.

Veda tavMının hac menasikinden bir parça olduğu veya müstakil bir ibadet olduğu hususunda da ihtilM vardır.