SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3085 >>

90- İHRAMLININ AV AVLAMASININ CEZASI, BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا جَرِيرُ بْنُ حَازِمٍ عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عُبَيْدِ بْنِ عُمَيْرٍ، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمنِ بْنِ أَبِي عَمَّارٍ، عَنْ جَابِرٍ؛ قَالَ: جَعَلَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم فِي الضَّبُعِ، يُصِيبُهُ الْمُحْرِمُ، كَبْشاً. وَجَعَلَهُ مِنَ الصَّيْدِ.

 

Câbir (bin Abdillah) (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ihrâmlının sırtlan avlanması (suçu) sebebiyle bir koç (cezasın) a hükmetti ve sırtlanı av hayvanlarından kıldı.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Ebu Davud, Tirmizi, Nesai, Şafii, ıbn-i Hibban ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Ebü Davud ile Tirmizi bunu "Atıma" bölümünde rivayet etmişlerdir.

Avnü'l-Mabüd bu hadisin şerhinde özetle şu bilgiyi verir:

Hattabi: Resül-i Ekrem (s.a.v.), sırtlanı av hayvanlarından sayıp ihramlı kişinin bunu avlanması halinde fidye olarak bir koçu kurban etmesinin gerekliliğine hükmedince, etinin yenilmesinin mübahlığına hükmetmiş olur. Bu da diğer kara av hayvanları gibi sayılır. Çünkü Resul-i Ekrem (s.a.v.) eti yenilmeyen hayvanı öldürmekten dolayı ihramlının fidye vermeyeceğini buyurmuştur. (3087, 3088. hadislere bak), demiştir.

 

Bu hadis, koçun sırtlana denk sayıldığına delalet eder. Şu halde denklikte esas olan ölçü, avlanan hayvanın değeri değil, suretidir. Bu itibarla sırtlanı avlanmanın cezası ve fidyesi bir koçtur. Bunların bahası eşit olsun, birisi diğerinden bahalı olsun, fark etmez.

 

Hadis, sırtlanın etini yemenin caizliğine delildir. Şafii ve Ahmed böyle hükmetmişlerdir. Şafii: Halk öteden beri sırtlanın etini yemekte ve Safa ile Merve arasında sata gelmektedir. Hiç kimse de buna karşı çıkmamaktadır. Diğer taraftan Arablar onun etinden hoşlanmakta olup överler, demiştir.

 

Alimlerin ekserisi ise bunun et.ini haram saymışlardır. Bunların delili ise sırtlanın yırtıcı hayvanlardan oluşudur. Resül-i Ekrem (s.a.v.) dört ayaklı hayvanlardan azı dişleri bulunan yırtıcıların etini yemeyi yasaklamıştır. Bunların diğer bir delili de Huzeyme bin Cüz (r.a.)'ın - 3237 noluhadisidir. Çünkü Huzeyme sırtlanın hükmünü O'na sormuş ve: Kim sırtlanın etini yiyer? cevabını almıştır. Fakat Huzeyme'nin hadisinin senedi nivi Abdülkerim yüzünden zayıf sayılmış, diye cevab verilmiştir.

 

Hattabi de el-Maalim'de konu hakkındaki ihtiları beyanla: Sa'd bin Ebi Vakkas (r.a.)'den yapılan rivayete göre kendisi sırtlanın etini yiyiyormuş. Ayrıca İbn-i Abbas (r.a.)'ın da bunun etini yemenin mübahlığına hükmettiği rivayet olunmuştur. Ata. Şafii, Ahmed. İshak ve Ebü Sevr, onun etinin helallığına hükmedenlendendir. Sevri, re'y ehIi ve Malik bunun caiz olmadığına hükmetmişlerdir. Said bin el-Müseyyeb'in de bu görüşte olduğu rivayet olunmuştur. Bu hadis, azı dişi bulunan yırtıcı hayvanların etini yasaklayan hadisin hükmünü hususileştirmiş, denilebilir. demiştir.