SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2967 >>

DEVAM: 37- HACC-! İFRAD (YANİ YALNIZ HAC NİYETİYLE İHRAMA GİRMEK) BABI

 

2967- حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ، . حدّثنا الْقَاسِمُ بْنُ عَبْدِ اللهِ الْعُمَرِيُّ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْمُنْكَدِرِ عَنْ جَابِرٍ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم وَأَبَا بَكْرِ وَعُمَرَ وَعُثْمَانَ أَفْرَدُوا الْحَجَّ.

 

في الزوائد: في إسناده القاسم بن عَبْد الله وهو متروك. وكذبه أحمد بن حنبل، ونسبه إلى الوضع.

 

Câbir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile Ebû Bekir, Ömer ve Osman (r.a.) hacc-i ifrâd etmişlerdir.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Kasım bin Abdillah bulunur. Bu ravi terkedilmiştir. Ahmed bin Hanbel onu yalanlamış ve hadislerinin mevzu olduğunu söylemiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Müellifimizin kısmen değişik iki senedle rivayet ettiği Aişe (r.anha)'nın hadisini Müslim, Tirmizi, Ebu Davud. Nesai, Şafii, Ahmed ve Darimi de rivayet etmişlerdir. Diğer ild hadis Zevaid nevindendir,

 

Bu bcibtaki hadisiere göre Resül-i Ekrem (s.a.v.) Veda haccında Hacc-i İfrad'ı eda etmiştir. Yani yalnız hac niyetiyle ihrama girmiş ve haccını bu şekilde ikmal etmiştir. Maliki ve Şafii mezhebIerine mensub alimler ile Evzai ve başka ilim adamları bu babtaki hadislere ve benzeri hadislere dayanarak Hacc-ı İfrad'ın Hacc-ı Temettü ve Hacc-ı Kıran'dan efdal olduğunu söylemişlerdir. Darekutni'nin rivayet ettiği bir hadiste ibn-i Ömer (r.a.), Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in, Ebu Bekir. Ömer. Osman. Abdurrahman bin Avf ve ibn-i Abbas (r.a.)'ün Hacc-ı İfrad ettiklerini rivayet etmiştir. Beyhaki de ibn-i Ömer (r.a.)'den böyle bir hadis rivayet etmiştir. Geniş bilgi için Sünen-i Ebu Davud'un şerlli Tekmile'nin i. cildinin 43. sahifesine "Hacc-ı ifrad" babına bakılabilir.

 

Hacc-ı Kıran'ın Hacc-ı, İfrad'dan daha faziletli olduğunu söyleyen alimlerin bu hadislere karşı verdikleri cevabı bundan sonra gelen babtahi hadislerin izahı bölümünde vermeye çahşacağım .