SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2990 >>

DEVAM: 44- UMRE BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ اللهِ بْنِ نُمَيْرٍ. حدّثنا يَعْلَى. حدّثنا إسْمَاعِيلُ. سَمِعْتُ عَبْدَ اللهِ بْنَ أَبِي أَوْفَى يَقُولُ: كَنَّا مَعَ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم حِينَ اعْتَمَرَ. فَطَافَ وَطُفْنَا مَعَهُ. وَصَلَّى وَصَلَّيْنا مَعَهُ وَكُنَّا نَسْتُرُهُ مِنْ أَهْلِ مَكَّةَ. لاَيُصِيبُهُ أَحَدٌ بِشَيْءٍ.

 

Abdullah bin Ebi Evfa (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (kaza) umresi yaptığı zaman biz de beraberinde idik. Resulullah Ka'be'yi tavaf etti, biz de kendisiyle beraber tavaf ettik. O (Makam-ı İbrahim arkasında iki rek'at) namaz kıldı, biz de onunla beraber kıldık. Biz o'nu Mekke halkından koruyorduk ki kimsenin zararı O'na dokunmasın.

 

 

AÇIKLAMA:     Taiha (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevindendir. Şafii de bunu başka bir senedie rivayet etmiştir. Bu hadis, umre'nin sünnet olduğuna hükmeden Hanefiler için bir delildir.

 

İbn-i Ebi Evfa (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim, Ebu Davud ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Buhari'nin rivayetinde Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in Safa ile Merve arasmda sa'y ettiği de bildirilmiştir. Bazı rivayetlerde ise hadisin son kısmı var da baş kısmı yoktur. Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in kıldığı haber verilen namazm tavaf namazı olduğu Ebu Davud' un rivayetinde açıklandığı için bunu parantez içinde belirtmek istedim.

Kaza umre'si hicretin yedinci yılı Zilkade ayında yapıldı.

 

Buna kaza umre'si denilmesinin sebebi şudur: Bir yıl önce umre yapmak üzere Resül-i Ekrem (s.a.v.) ve sahabileri Medine'den Mekke'ye hareket ettiler. Fakat Mekke müşrikleri onlara mani oldular ve umre yapmalarına yol vermediler. Bunun üzerine meşhur Hudeybiye andlaşması düzenlendi. Bu andlaşma gereğince o yıl um re yapılmadan geri dönüldü. Ertesi yıl, yani hicretin yedinci yılı andlaşma gereğince umre yapıldı. Bu nedenle kaza umre'si ismi verildi.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

1. Umre için tava! edilir. Tavafı Ka'be-i Muazzama etrafmda yedi defa ve usulü dairesinde dolaşmak suretiyle ziyaret etmektir. Tavaf cumhür'a göre umre'nin rüknüdür, farzıdır. Yapılmaması halinde umre geçersizdir ve kurban kesmekle veya başka bir şeyle telafi edilemez. Malik'' Şafii ve Ahmed de böyle demişlerdir. Hanefiler'e göre ise tavafın dört şavt'ı, yani dört turu rükündür, farzdır. Diğer üç şavt'ı vacibtir. Vacib olan kısmın yapılmaması halinde ceza kurbanı ile telafisi mümkündür.

 

2. Umre tavafından sonra tavaf namazı kılmak meşrüdur. Tavaf namazının hükmü ile ilgili gerekli bilgi bu kitabın 33. babında verilmiştir. Hülasası şudur: Bu namaz Hanefiler'e göre vacib, diğer üç mezhebe göre sünnettir.

 

3. Düşmanlardan korunmak için gerekli tedbirin alınması meşrüdur.

 

UMRE'NİN HÜKMÜ

 

Umre'nin meşrüluğu husüsunda alimlerin ittifakı mevcuttur. Ancak hükmü hakkında ihtilaf vardır. Şöyle ki:

 

1. Hanefi mezhebinin muhtar, yani kuvvetli kavli ile Malik i . mezhebinin meşhur kavline ve Ebu Sevr'e göre umre sünnet-i müekkede'dir. Hanefi mezhebinin diğer bir kavline göre ise vacibtir. EI-Bedayi sahibi buna tarafdar çıkarak: Umre fıtır sadakası gibi vacibtir. Bazı arkadaşlarımıza göre de farz-ı kifaye'dir, der.

 

2. Şafii ve Ahmed'in meşhür kavillerine göre umre farz'dır. Ömer, İbn-i Abbas, Zeyd bin Sabit, İbn-i Ömer, Said bin el-Müseyyeb, Said bin Cübeyr, Ata, Tavüs, Sevri ve İshak (r.a.)'den de böyle rivayet edilmiştir.

 

Tekroile yazarı bu görüşleri naklettikten sonra her grubun delillerini nakletmektedir. Buna ilişkin bilgiyi aktarmaya gerek görmüyorum.

 

UMRE'NİN RÜKÜNLERİ VE ŞARTLARI

 

1. Hanefi mezhebine göre umre'nin farzları ikidir: Umre niyetiyle ihrama gi:mek - ki buna şart derler - ve tavaf'ın dört şavtı, yani Ka'be'nin etrafını dört defa dolaşmak suretiyle ziyaret etmektir. Umre'nin vacibleri ise tavaf'ın kalan üç turu, Safa ile Merve arasında sa'y, saç tıraşı ve mikatların dışından umre'ye gidenlerin mikat'ta ihrama girmesi, mikat sınırları içinden umre'ye gidenlerin de harem dışında, mesela Ten'im gibi bir yerde ihram'a girmesidir.

 

2. Şafii mezhebine göre umre'nin rükünleri beştir. Umre niyetiyle ihrama girmek, Kabe'yi tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa'y etmek, saç tıraşı olmak ve sayılan bu rükünleri sırayla yapmaktır. Umre'nin vacibi ise mikat dışından umre'ye gidecek olan kimsenin mikatta ihram'a girmesi, mikat sınırları dahilinden umre'ye gidecek kimse'nin ise Harem dışında ihram'a girmesidir. 

 

3. Maliki ve Hanbeli mezheblerine göre umre'nin rükünleri: Umre niyetiyle ihram'a girmek, tavaf ve sa'y dır. Umre'nin vacibi ise Şafii mezhebinin vacibidir.

 

UMRE YILIN HERHANGİ BİR ZAMANINDA YAPILABİLİR Mİ?

 

1. Malik, Şafii, Ahmed ve Cumhura göre umre yılın herhangi bir gününde yapılabilir, herhangi bir gününde yapılmasında kerahat yoktur.

 

2. Ebu Hanife'ye göre umre yılın herhangi bir gününde yapılabilir. Ancak Arefe günü ile Kurban bayramının dört gününde yapılması tahrimen mekruhtur. Ebu Yusuf'a göre ise Arefe günü ile Kurban bayramının ilk üç günü mekruhtur.

 

Umre için en faziletli zaman ise Ramazan ayıdır. Resul-i Ekrem (s.a.v.) umre'yi yalnız hac aylarında yapmıştır. Bunun hikmeti ise, hac aylarında umre yapmanın haramlığına dair cahiliyet devri inancını yıkmaktır. RamazaN ayında yapılan umre'nin faziletine dair hadisler bundan sonra gelen babta rivayet edilmiştir.