SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 2995 >>

DEVAM: 45- RAMAZAN AYINDA UMRE YAPMANIN (FAZİLETİNE DAİR HADİSLER) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ شَيْبَة. حدّثنا أَحْمَدَ بْنُ عَبْدِ الْمَلِكِ بْنِ وَاقدٍ. حدّثنا عُبَيْدُ اللهِ ابْنُ عَمْرٍو، عَنْ عَبْدِ الْكَرِيمِ، عَنْ عَطَاءٍ، عَنْ جَابِرٍ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم  قَالَ: ((عُمْرَةٌ فِي رَمَضَانَ تَعْدِلُ حِجَّةً)).

 

Cabir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) «Ramazan ayında bir umre yapmak (sevap bakımında nafile) bir hacca muadildir, » buyurmuştır.

 

 

AÇIKLAMA:     Müellifimizin Vehb bin Hanbeş ile Herim bin Hanbeş (r.a.)'den iki ayrı senedIe rivayet ettiği hadis Zevaid nevindendir. HuHisa'da belirtildiği gibi bu iki isim ayni sahabi'ye aittir. Sahih olan isim ise Vehb bin Hanbeş'tir. Hulasa yazarı 413. sahifede: Herim bin Hanbeş sahabidir. Davud el-Ezdi bu zatın isminin böyle olduğunu söylemiş ise de doğrusu Vehb bin Hanbeş'tir. Aynı kitabın 418. sahifesinde de: Vehb bin Hanbeş, Tay kabilesinden bir sahabidir. Nesai ve İbn-i Mace onun hadisini rivayet etmişlerdir, der.

 

Müellifimizin Ebu Ma'kil (r.a.) 'den' rivayet ettiği hadisi Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai bu zatın karısı Ümmü Ma'kil (r.a.)'den rivayet etmişler. Tekmile yazarı 2. cildin 156. sahifesinde: Ebu Ma'kil'in isminin Heysem bin Nehik bin İsaf olduğu söylenmiştir. Beni Esed kabilesinin halifi olup Ensardandır. Resül-i Elcrem (s.a.v.)'den hadis rivayetinde bulunmuştur. Kendisinden de A'meş ve Cami bin Şeddad rivayet etmiştir. Uhud savaşma katılan bahtiyarlardandır. Ebu Davud, Nesai ve İbn-i Mace onun hadislerini rivayet etmişlerdir, diye bilgi verir.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim, Ebu Davud, Ahmed ve İbn-i Huzeyme de rivayet etmişlerdir.

 

Cabir (r.a.)'ın hadisini Buhari ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

Bu babta rivayet olunan hadisler Ramazan aymda yapılan umre'nin sevabının nafile bir hac sevabma eşit olduğuna delaJet eder. Bu hadisler Ramazan aymda yapılan umre'nin farz olan hac yerine geçtiğine delalet etmez. Bu mana kasdedilmemiştir. Şu halde Ramazan aymda umre ibadetini ifa eden bir kimse farz olan haccmı ifa etmemiş ise bu farzı yerine getirmekle mükelleftir. ifa ettiği umre bunun yerine geçmez.