SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3005 >>

DEVAM: 51- MİNA'YA ÇIKMA (ZAMANI HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا عَبْدُ الرَّزَّاقِ. أَنْبَأَنَا عَبْدُ اللهِ بْنُ عُمَرَ عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ أَنَّهُ كَانَ يُصَلِّي الصَّلَوَاتِ الْخَمْسَ بِمِنًى. ثُمَّ يُجْبِرُهُمْ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم كَانَ يَفْعَلُ ذِلكَ.

 

في الزوائد: إسناد حديث ابْنِ عمر، فيه عبد الله بن عمر، وهو ضعيف.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Kendisi beş vakit namazı minada kılardı. Sonra Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in böyle yaptığını arkadaşlarına haber vermiştir.

 

Beş vakit: Minada terviye günü yani zilhicce'nin 8'inde öğle ikindi akşam yatsı ve Arefe günü sabah namazı demektir.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: İbn-i Ömer (r.a.)'ın bu hadlsinin senedi zayıftır. Çünkü onda bulunan rfwi Abdullah bin Ömer zayıftır.

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiş, Ebu Davud da bunun bir benzerini rivayet etmiştir. Ebu Davud ile Tirmizi'nin bir rivayetlerinde; "İbn-i Abbas (r.a.), Resülullah (s.a.v.)'in Terviye günü öğle namazını ve Arefe günü sabah namazını Mina'da kıldığını" söylemiştir.

 

Mina: Harem-i Şerif mıntıkasından sayılır. Mekke ile Mina arasında 6 km. lik bir mesafe bulunur. Çünkü Mina köyünün Mekke tarafına düşen kenan ile el-Ma'la isimli Mekke mezarlığı arasındaki mesafe 5507 metredir. El-Ma'ia mezarlığı ile Mescid-i Haram'ın Babü's-Selam kapısı arasındaki mesafe de 1042 metredir. Mina, 637 mt. genişliğinde ve 3528 mt. uzunluğunda bir deredir. Şeytan t,aşlama cemreleri (yani taşlannatıldığı çukurlar) buranın sınırları içindedir. Cemretü'l-Akabe ismi verilen çukurun bulunduğu yer Mina mıntıkasının Mekke tarafına düşen sınırıdır. Mina'nın Müzdelife tarafına düşen sınırı ise Vadi Mahsiri yani Mahsir deresi sınırına dayanır. Mescidü'l-Hif buradadır. Mescid'in çevresinde bir çok bina yapılmıştır. Diğer saha genellikle boş tutulmaktadır. Bunun hikmeti de hacılara kolaylık sağlamak ve sahayı daraltmamaktır. Bundan sonra gelen babta da Mina'nın umüma ait bir saha olduğuna işaret edilecektir.

 

Arefe günü bilindiği gibi Kurban bayramından önceki gündür. Terviye günü de Arefe gününden önceki gündür. Terviye'nin asıl manası sulamaktır. Eski zamanlarda Arafat dağında su bulunmadığı için hacı adayları Arafat'a çıkacaklan zaman Zilhicce'nin sekizinci günü Arafat için ihtiyaç duyduklan suyu temin ederlerdi. Bu nedenle o güne bu isim verilmiştir.

 

HADİSLERİN FIKIH YÖNÜ

 

Hacıların Zilhicce'nin sekizinci günü güneş doğduktan sonra Mekke 'den çıkıp Mina'ya gitmeleri, o günün oğle, ikindi, akşam ve yatsı namazı ile Arefe günü sabah namazını Mina'da kılmalan ve Terviye gününü Arefe gününe bağlayan geceyi Mina'da geçirmeleri sünnettir.

 

Anılan geceyi Mina'da geçirmenin sünnetliği hususunda icma vardır. Bu itibarla hacılardan geceyi orada geçirmeyen olursa her hangi bir ceza gerekmez. Hacıların Terviye gününden önce Mina'ya gitmelerinde bir sakınca yoktur. Fakat Malik daha önce gitmenin mekruh olduğunu söylemiştir.

 

Terviye günü Mekke'den Mina'ya gitmek ve Arefe günü Mina'dan Arafat'a çıkmak daha iyi ise de bu gün hacıların çoğu ve bunlara sevk ve idare eden mutavvıflarm ekserisi bu sünnete riayet etmiyorlar. Bir kısmı Terviye günü doğruca Arafat'a çıkıyor. Bir kısmı da Arefe günü Mekke'den- doğruca Arafat'a çıkıyor.