SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH

<< 3191 >>

DEVAM: 12- AT ETLERİ BABI

 

حدّثنا بَكْرُ بْنُ خَلَفٍ، أَبُو بِشْرٍ. حدّثنا أَبُو عَاصِمٍ. حدّثنا ابْنُ جُرَيْحٍ. أَخْبَرَنِي أَبُو الزُّبَيْرِ؛ أَنَّهُ سَمِعَ جَابِرَ بْنَ عَبْدِ اللهِ يَقُولُ: أَكَلْنَا، زَمَنَ خَيْبَرَ، الْخَيْلَ وَحُمُرَ الْوَحْشِ.

 

Câbir bin Abdillah (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Biz Hayber (savaşı) zamanında hayl (yâni at, kısrak) ve yabanî eşekler('in etlerini) yedik. (Ve Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bizi evcil eşeklerin etini yemekten menetti.)

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın her iki hadisini Buhari, Müslim ve Darekutni de rivayet etmişlerdir. Evcil eşeklerle ilgili olup ikinci hadisin sonunda parantez içine aldığım cümle Müslim'in rivayetinden alınmadır.

 

Bu hadisler at, kısrak ve yabani eşeklerin etini yemenin helallığına delalet eder. Yabani eşeğin etini yemenin helallığı 3090, 3092 ve 3093. hadislerden anlaşılır. Bu hususta bir ihtila! bilmiyorum.

 

Atların ve kısrakların etlerinin helal olup olmadığı hususunda ise alimler ihtila! etmişlerdir. Nevevi bu ihtilafla ilgili olarak şöyle der: Selef ve halef alimlerinin Cumhüru ve Şafii'ye göre at ve kısrak etini yemek mübahtır ve mekruh değildir. Abdullah bin Zübeyr, Fudale bin Ubeyd, Enes bin Malik, Esma bint-i Ebi Bekir, Süveyd bin Gafele, Alkama, Esved, Ata, Şüreyh. Said bin Cübeyr. Hasan-i Basri, Nehai. Hammad bin Süleyman, Ahmed, İshak, Ebü Sevr, Ebü Yüsuf. Muhammed, Davüd, hadisçilerin cumhüru (r.a.üm) ve başkaları da böyle hükmetmişlerdir.

 

İbn-i Abbas. el-Hakem, Malik ve Ebü Hanife (r.a.)'ın dahil bulundukları bir grub ise at ve kısrak etini yemeyi mekruh saymışlardır. Ebü Hanife: Bunun etini yiyen kimse günaha girmiş olur, fakat haram işlemiş denilmez, demiştir.

 

Nevevi bu arada bu grubun delillerini ve Cumhürun verdiği cevablan beyan etmektedir. Ben, konuyu uzatır endişesiyle bu hususu buraya aktarmadım, İsteyenler Nevevi'nin bu hadislerin şerh bölümüne veya diğer hadis kitablannın şerhlerine müracaat edebilirler.