SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH

<< 3198 >>

DEVAM: 14- KATIRLARIN ETLERİ BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الْمُصَفَّى. حدّثنا بَقِيَّةُ. حَدَّثَنِي ثَوْرُ بْنُ يَزِيدَ، عَنْ صَالِحِ بْنِ يَحْيَى ابْنِ الْمَقْدَامِ بْنِ مَعْدِيكَربَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ، عَنْ خَالِدِ بْنِ الْوَلِيدِ؛ قَالَ: نَهَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَنْ لُحُومِ الْخَيْلِ وَالْبِغَالِ وَالْحَمِيرِ.

قَالَ السنديّ: قيل اتفق العلماء على أنه حديث ضعيف، ذكره النوويّ. وذكر بعضهم أنه منسوخ. وقال بعضهم: لو ثبت، لا يعارض حديث جرير.

 

Halid bin el-Velîd (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) atların, katırların ve eşeklerin etlerini yasaklamıştır.

 

 

AÇIKLAMA:     Cabir (r.a.)'ın hadisini Nesai de rivayet etmiştir. Bu hadis, atların etlerinin helal ve katırların etlerinin haramlığına delalet eder. Çünkü alimler; Bir sahabinin "Biz şöyle derdik'' gibi bir ifade kullandığım işittikleri zaman, Resül-i Ekrem (s.a.v.) devrinde böyle uygulama yapıldığı manasını çıkarırlar. Şu halde bu, merfü hadis sayılır.

 

Halid (r.a.)'ın hadisini Ebü Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Ebü Davud bu hadisi rivayet ettikten sonra: 'Atların etlerini yemekte bir sakınca yoktur ve uygulama bu hadise göre değildir. Bu hadis mensuhtur. Çünkü ResuluIlah (s.a.v.)'in sahabilerinden bir cemaat, atların etlerini yemişlerdir. İbn-i Zübeyr, Fadale bin Ubeyd, Enes bin Malik, Esma bint-i Ebi Bek ir, Süveyd bin Gafele ve Alkama (r.a.), bu cemaattandır. Kureyş de Resulullah (s.a.v.)'in devrinde atları keserlerdi, demiştir.

 

Nevevi de: Hadis imamlarının alimleri Salih bin Yahya bin el-Mikdam'ın hadisinin -ki bu hadistirzayıflığı üzerinde ittifak etmişlerdir. Bazıları da onun mensuh olduğunu söylemişlerdir, der.

 

Sindi de Nevevi'nin bu sözünü naklettikten sonra; bazı alimler de: 'Bu hadis sabit olmuş olsaydı bile Cabir (r.a.)'ın hadisine muarız olamazdı' der.

 

Sindi'nin işaret ettiği Cabir (r.a.)'ın hadisi Buhari, Müslim , Ebu Davud ve Nesai'nin rivayet ettikleri hadistir. Cabir'in Buhari' deki hadis metni söyledir: Nebi (s.a.v.) Hayber (savaşı) günü (evcil) eşeklerin etlerini yasakladı ve atların- kısrakların etlerini yemeye ruhsat verdi..

 

Halid (r.a.)'ın hadisine ait senedin zayıflığı ravi Salih bin Yahya'nın zayıflığı nedeniyledir. Bu raviyi zayıf görenlerin başında Buhari, Ahmed, Darekutni, Hattabi, İbn-i Abdi'l-Berr ve Abdüihak bulunur. Geniş bilgi için Tirmizi'nin şerhi Tuhfe'nin 3. cilelinin 77. sahifesine bakılabilir.

 

Atların ve kısrakların etlerinin helallığı hususu 3190 ve 3191. hadislerin izahı bölümünde verilmiştir. Evcil eşeklerin etlerinin haramlığı ile ilgili hadisler ve izah at bundan önceki babta geçti.

Katırların etleri ise evci! eşeklerin etleri gibidir.