SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SAYD

<< 3203 >>

DEVAM: 1- AV VEYA ZİRAAT KÖPEĞİ DIŞINDA KALAN KÖPEKLERİ ÖLDÜRMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو طَاهِرٍ. حدّثنا ابْنُ وَهْبٍ. أَخْبَرَنِي يُونُسُ عَنِ ابْنِ شِهَابٍ، عَنْ سَالِمٍ، عَنْ أَبِيهِ؛ قَالَ: سَمِعْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم، رَافِعاً صَوْتَهُ، يَأْمُرُ بِقَتْلِ الْكِلاَبِ. وَكَانَتِ الْكِلاَبُ تُقْتَلُ. إِلاَّ كَلْبَ صَيْدٍ أَوْ مَاشِيَةٍ.

 

Sâlim'in babası (Abdullah bin Ömer) (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den sesini yükselterek köpekleri öldürmeyi emrettiğini işittim ve av köpeği ile davar köpegı dışında kalan köpekler öldürülüyordu.

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Omer (r.a.)'ın ilk hadisini Müslim ve Nesai de rivayet etmişler. İkinci hadisi bunlarla beraber Tirmizi de rivayet etmiştir.

 

İbn-i Omer (r.a.), ilk hadiste ResüI-i Ekrem (s.a.v.)'in köpekleri öldürmeyi emrettiğini, ikinci hadiste ise av köpeği ile davar köpeğinin bu hükmün dışında tutulduğunu rivayet etmiştir

AbduIlah bin Muğaffel (r.a.)'ın yukarda geçen hadislerinde ise Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in, köpekleri öldürmeyi emrettiği, sonra ziraat köpeği ile av köpeği edinmeye izin verdiği belirtilmektedir. Yukarda da ifade ettiğim gibi onun bazı rivayetlerinde koyun köpeğinj de edinmeye izin verildiği varid olmuştur.

 

AbduIIah bin Muğaffel (r.a.)'ın aşağıda gelecek 3205. hadisine göre Resül-i Ekrem (s.a.v.), yalnız tamamen siyah olan köpeği öldürmeyi emretmiştir.

 

EI-Menhel yazarı "Köpeğin su artığı ile abdest almak" babında rivayet edilen Abdullah bin Muğaffel (r.a.)'ın 3201. hadisin izahı bölümünde; köpekleri öldürme emrinin ilk zamanlarda olduğunu, sonra siyah köpek ile ısırıcı köpek dışında kalan köpekler hakkındaki bu hükmün neshedildiğini, yani yürürlükten kaldınldığını beyan ederek buna delil olarak Müslim'in rivayet ettiği Cabir (r.a.)'ın bir hadisi ile İbn-i Omer (r.a.)'ın bir hadisini delil göstermiştir.

 

Gerek el-Menhel yazarının bu bölümde ve gerekse Tekmile yazarının HA v" kitabında naklen beyanlarına göre Kadı iyaz özetle şöyle demiştir:

"Alimlerin çoğu av köpeği gibi istisna edilenler hariç: köpeklerin öldürülmesi konusunda anılan hadisle amel etmişlerdir.; Malik ve cumhürun görüşü budur. Diğer bir kısım ilim adamlarına göre tamamen siyah olan köpekler hariç, diğer köpekleri öldürme emri olsun, tutup saklama ve edinme yasağı olsun neshedilmiştir. Yani siyah köpek öldürülmelidir. Diğer köpekler zararlı olmadıkça öldürülemez ve ihtiyaç halinde edinilebilir.

 

Kadı iyaz daha sonra: Bence durum şöyle olmuştur: Resül-i Ekrem (s.a.v.), önce ne maksatla olursa olsun her çeşit köpeği saklamayı yasak!ayıp öldürmeyi emretmiştir. Sonra siyah renkli köpeği öldürmeyi emredip diğer köpekleri öldürmeyi yasaklamış ve av, ziraat ve koyun köpekleri dışında kalan köpekleri tutup saklamayı yasaklamıştır, der.

 

Tekmile yazarı da: Alimler ısırıcı köpek ile kuduz köpeği öldürmenin meşrüluğu husüsunda ittifak etmişlerdir. Hiç bir zararı olmayan köpekleri öldürmek hükmü hakkında ise ihtilaf vardır. İmamü'l-Haremeyn'e göre hiç bir zararı olmayan köpeği öldürmek yasaktır. Sıyah Köpek

 

zararsız ise bu hüküm onun içinde uygulanır. Şer-i Şerif bu şekil üzerinde karar kılmıştır. Fakat siyah köpek zararsız ise öldürülmesinin yasaklığına dair bir şeye rastlayamadım. İmamu'l-Harameyn siyah köpek hakkında neye istinaden böyle söylediğini bilmiyorum. der.