SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SAYD

<< 3227 >>

DEVAM: 11- FİSKE VE SAPANLA TAŞ ATMA YASAKLlĞI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عُبَيْدُ بْنُ سَعِيدٍ. ح وَحَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ جَعْفَرٍ. قَالاَ: حدّثنا شُعْبَةُ عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ عُقْبَةَ بْنِ صُهْبَانَ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ مُغَفَّلٍ؛ قَالَ نَهَى النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم عَنِ الْخَذْفِ، وَقَالَ  ((إِنَّهَا لاَ تَقْتُلُ الصَّيْدَ وَلاَ تَنْكِي الْعَدُوَّ. وَلكِنَّهَا تَفْقَأُ الْعَيْنَ وَتَكْسِرُ السِّنَّ)).

 

Abdullah bin Mugaffel (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sapanla fiske taşı atmayı yasakladı ve şöyle buyurdu: Şüphesiz bu taş av'ı öldürmez ve düşmanı paralayıp öldürmez ve lâkin gözü yarıp giderir ve dişi kırar.

 

 

AÇIKLAMA:     Müellifimizin iki senedIe rivayet ettiği AbduIlah (r.a.)'ın bu hadislerini Buhari, Müslim ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir. Müellifimizin 17 nolu hadisi de bu babm ilk hadisine benzer. Hadisin manası ile ilgili gerekli bilgi orada verilmiştir.

 

Nevevi, bu hadisin izahı bölümünde: Bu hadis, şehadet parmakları veya bir şehadet parmağı ile bir büyük parmak arasında taş tutup fırlatmanın yasaklığına delalet eder. Çünkü böyle taş atmakta hiç bir yarar yoktur, bilakis zararı olabilir. Yararının olmayışı ve zararlı oluşu bakımından buna benzer durumunda olan diğer işler de böyledir, ayni hükme tabidir.

 

Hadisten çıkan diğer bir hüküm: Düşmanla savaşmakta veya av avlamakta işimize gelen, faydalı şeyler meşrudur, caizdir. Büyük kuşları saçmayla avlamak buna örnek gösterilebilir. Av tüfeğiyle ateş edildiğinde genellikle öldürülmeyip yaralı olarak ele geçirilmesi kuvvetle muhtemelolan dayanıklı büyük kuşları bu şekilde avlamak caizdir. Avcı kuşa yetişip yaralı olarak ele geçirip henüz ölmemiş iken boğazlarsa o av helaldır. Fakat saçmaların değmesiyle can veren küçük kuşları bu şekilde avlamak haramdır. Çünkü eti yenemez ve dolayısıyla yararsız bir iş yapılmış olur.

 

AbduIIah'ın: Artık ebedi olarak seninle konuşmayacağım, sözü bile bile Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in yolunu bırakan, fasık ve bid'at düşkünü kimselerle ilişkiyi kesmenin onlarla konuşmamanın caizliğ.ine delalet eder. Üç günden fazla bir süre müslümana küs durmanın yasaklığına dair hadis, kişisel mes'eleler ve dünya işleri yüzünden küs kalan kimseler hakkındadır. Bid'at eh!ini ve benzerlerini terketmek ve onlarla konuşmamak yasak değildir, diye bilgi verir.