SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3099 >>

97- KURBANLIK OLARAK MEKKE'YE GÖNDERİLECEK DEVELERİN SIRTLARINA SEMER ATAN (HAKKINDA GELEN HADİS) BAB!

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ. أَنْبَأَنَا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ عَبْدِ الْكَرِيمِ، عَنْ مُجَاهِدٍ، عَنِ ابْنِ أَبِي لَيْلَى، عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ؛ قَالَ: أَمَرَنِي رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَنْ أَقُومَ عَلَى بُدْنِهِ. وَأَنْ أَقْسِمَ جِلاَلَهَا وَجُلُودَهَا. وَأَنْ لاَ أعْطِيَ الْجَازِرَ مِنْهَا شَيْئاً.  وَقَالَ ((نَحْنُ نُعْطِيهِ)).

 

Alî bin Ebî Tâlib (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana, (Veda haccında Mekke'ye sevkettiği kurbanlık) develerine nezâret etmemi, semerleri ile derilerini (fakirlere) taksim etmemi ve kassab'a (ücret olarak) develerden bir şey vermememi emretti ve: «Kassab'a, (ücretini) biz (yanımızdan) veririz» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari. Müslim, Ebu Davud ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

Resul-i Ekrem (s.a.v. )'in Veda haccındaki kurbanlarının 100 aded olduğu. bunların 63 tanesini mübarek eliyle boğazladığı, kalanların da O'nun emriyle Ali (r.a.) tarafından boğazlandığı 3076. hadiste belirtilmişti.

 

Teclil: Devenin sırtına semer vurmak, demektir. Burada bu mana kasdedilmiştir.

Cilal: Cüll'ün çOğuludur. cüll: Çul ve semer manasınadır. Aslında deve. at, katır ve merkebin sırtına atılan çul ve semerlerin hepsine cüll deniliyor ise de, yukarda anlattığım gibi alimler burada devenin sırtına atılan semer manasının kasdedildiğini söylemişlerdir.

 

Cülüd: Cild'in çoğuludur. Cild ise deri demektir.

Kurbanlık olarak Mekke'ye sunulan hayvanların semerleri ve çulları sÜhiblerinin mali durumlarına göre mümkün mertebe iyi olmalıdır. Çünkü bu da orada fakirlere dağıtılır. Bu nedenle selef alimleri buna önem vermişlerdir.

 

HADİSTEN ÇIKARILAN HÜKÜMLER:

 

1. Mekke'ye kurbanlık sevketmek sünnettir.

2. Kurbanlığa nezGiret etmek, bogazlayıp etini. semerini ve derisini fakirlere dağıtmak üzere vekil tutmak caizdir

3. Kurbanlık develerin sırtlarına semer vurmak müstehabtır.

Hanefiler, Şafii, Malik. Ebu Sevr ve İshak böyle hükmetmişlerdir.

4. Kurbanı kesen veyÜ etini parçalamak gibi hizmetlerde bulunan kişiye ücret olarak kurbanın etinden, derisinden veya semerinden bir şey vermek c{ıiz degildir.

 

5. Kasab'a ayrıca ücret vermek nieşrüdur.

6. Kurbanın derisini veyci semerini, çulunu satmak caiz değildir.

Cumhür ve dört mezheb imamı böyle hükmetmişlerdir. Hanefiler'den Ebu Yusuf ile Muhammed'e göre kurbanın derisini satmak akdi bütıl ve geçersizdir. Ebü Hanife ve Muhammed bin el-Hasan'a. göre ise tahrimen mekruhtur.

 

İbnü'l-Münzir'in beyanına göre İbn-i Ömer. Ahmed ve İshak: Mekke'ye sunulan kurban derisini satıp bedelini sadaka etmek caizdir, demişlerdir