SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3101 >>

DEVAM: 98- DİŞİ VE ERKEK HAYVANLARDAN MEKKE'YE KURBAN GÖNDERME BABı

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عُبَيْدُ اللهِ بْنُ مُوسى. أَنْبَأَنَا مُوسى بْنُ عُبَيْدَةَ عَنْ إِيَاسِ بْنِ سَلَمَةَ، عَنْ أَبِيهِ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم كَانَ فِي بُدْنِهِ جَمَلٌ.

 

في الزوائد: في إسناده موسى بْن عبيدة الزبيديّ، ضعفه أحمد وابن معين وغيرهما.

 

İyâs bin Seleme'nin babası (Seleme) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)"in (Harem-i Şerife yolladığı) kurbanlık develeri içinde erkek bir deve de bulunuyordu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Müsa bin Ubeyde ez-Zebidi bulunur. Ahmed, İbn-i Main ve başkaları bunun zayıf olduğunu söylemişlerdir.

 

 

AÇIKLAMA:     İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Ebü Davud ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Ebü Davud ile Beyhaki'nin rivayetlerinde Ebu Cehl'in devesi-'nin dahil olduğu kurbanlık develerin Hudeybiye umresi münasebetiyle yollandığı belirtilmiştir. Bu sefer hicretin 6. yılı vukü bulmuştur.

 

Ebu Cehl'in devesi Bedir savaşı günü ganimeti meyanında Resül-i Ekrem (s.a.v.)'e intikal etmişti.

 

Hadiste geçen "Büre" halka manasınadır. Devenin burnuna takılan halkaya devenin yuları bağlanır ve böylece deve istenen yöne daha rahat yöneltilebilir.

Ebu Davud'un en-Nüfeyli'den olan rivayetinde; ............ cümlesi de vardır. Yani Resül-i Ekrem (s.a.v.) Mekke müşriklerini kızdırmak için Ebu Cehl'in burnu gümüş halkalı devesini de kurbanlık olarak sunmuştur.

 

Seleme (r.a.)'ın hadisi notta belirtildiği gibi Zevaid nevindendir

 

HADİSLERİN FIKIH HÜKÜMLERi:

 

1. Erkek deveyi kurbanlık olarak Mekke'ye göndermek caizdir. Cumhürun görüşü böyledir. Bu hadisle amel etmiştir. Fakat İbn-i Omer (r.a.) erkek deveyi kurbanlık olarak Harem-i Şerif'e sunmaktan hoşlanmazdı. Onun görüşüne göre ancak dişi deve gönderilir.

 

2. Devenin burnuna gümüş halka takmak caizdir.