SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3127 >>

DEVAM: 3- KURBAN BAYRAMıNDA KURBAN KESMENİN SEVABI BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ خَلَفٍ الْعَسْقَلاَنِيُّ. حدّثنا آدَمُ بْنُ أَبِي إِيَاسٍ. حدّثنا سَلاَّمُ بْنُ مِسْكِينٍ. حدّثنا عَائِذُ اللهِ عَنْ أَبِي دَاوُدَ، عَنْ زَيْدِ بْنِ أَرْقَمَ؛ قَالَ أَصْحَابُ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم: يَا رَسُولَ اللهِ! مَاهذِهِ الأََاحِيُّ؟  قَالَ ((سُنَّةُ أَبِيكُمْ إِبْرَاهِيمَ)) قَالُوا: فَمَا لَنَا فِيهَا؟ يَا رَسُولَ اللهِ!  قَالَ ((بِكُلِّ شَعَرَةٍ حَسَنَةٌ)) قَالُوا: فَالصُّوفُ؟ يَا رَسُولَ اللهِ !  قَالَ ((يِكُلِّ شَعَرَةٍ مِنَ الصُّوفِ حَسَنَةٌ)).

 

في الزوائد: في إسناده أبو داود. واسمه نفيع بْنُ الحارث. وهو متروك. واتهم بوضع الحديث.

 

Zeyd bin Erkam (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in ashâb'i; Resûlallah! Şu udhiyyeler (yâni bayramda kesilen kurbanlar) nedir? dediler. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Babanız İbrahim'in sünnetidir» diye cevab verdi. Sahâbîler: Peki. Kurbanlarda bizim için ne (sevab) var? Resûlallah, dediler. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Her kıl'a karşılık bir hasene var» buyurdu. Sahâbîler:

 

Ya yün (Yâni kesilen kurban koyun - kuzu olunca sevab nasıl) ? dediler. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Yünden her taneye karşılık bir hasene (var) dır» buyurdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Ebu Davud bulunur. Bunun adı NÜley' bin el-Haris'dir. rivayetleri terkediImiştir ve hadis uydurmakla ith am edilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk hadisini Tirmizi ve Hakim de rivayet etmişlerdir. Tirmizi, senedinin hasen - garib, Hakim de sahih olduğunu söylemişlerdir.

 

Sindi bu hadisle ilgili olarak: Hadis, farzı ayrı olan namaz gibi ibadetlerin dışında kalan ibadetin en faziletlisinin kurban kesmek olduğu manasına yorumlanır. Hadiste geçen "Hıraka" kelimesinin aslı İraka'dır. Bunun hemzesi, ha harfine çevirilmiştir, der.

 

Tuhfe'de beyan edildiğine göre Zeynü'l-Arab da: Yani kurban bayramı günü ibadetlerin en faziletlisi kurbanların kanını akıtmaktır. Kesilen kurban bütünüyle ve eksiksiz kıyamet günü gelip sahibinin hayrat terazisine konulur, beher uzvu karşılığında sahibine sevab verilir ve sahibi için Sırat köprüsü üstünde binek hayvanı olur, demiştir.