SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3130 >>

DEVAM: 4- MÜSTEHAB OLAN KURBANLAR, BABI

 

حدّثنا الْعَبَّاسُ بْنُ عُثْمَانَ الدِّمَشْقِيُّ. حدّثنا الْوَلِيدُ بْنُ مُسْلِمٍ. حدّثنا أَبُو عَائِذٍ؛ أَنَّهُ سَمِعَ سُلَيْمَ بْنَ عَامِرٍ يُحَدِّثُ عَنْ أَبِي أُمَامَةَ الْبَاهِلِيِّ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم  قَالَ ((خَيْرُ الْكَفَنِ الْحُلَّةُ. وَخَيْرُ الضَّحَايَا الْكَبْشُ الأَقْرَنُ)).

 

Ebû Ümâme el-Bâhili (r.a.)'den rivayet edildiğine yöre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) sjiiyle buyurmuştur: «Kefenin en hayırlısı hülle (yâni iki parçadan ibaret takım elbise) dir. Bayramda kesilen kurbanların en hayırlısı da iki boynuzlu koçtur.»

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Said (r.a.)'ın hadisini Tirmizi, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Hadiste geçen "Fahil" yumurtaları alınmamış döl hayvanı, demektir.

 

Bu hadis Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in kestiği kurbanlık koçun yumurtalarının burkulmadığmı ifade eder. Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in kestiği kurbanın burkulmuş koç olduğuna dair hadisler de vardır. Bunlardan birisi 3122 nolu hadisimizdir. Orada belirttiğim gibi böylesini kurban etmek alimlerce daha faziletli görülmüştür. Şu halde Resül-i Ekrem (s.a.v.) döl hayvanı durumundaki koçun kurban edilmesinin caizliğini bildirmek için bu neviden de kurban etmiştir. Alimler böyle yorum yapmaktadır.

 

Bu babın ikinci hadisi Zevaid nevindendir.

 

Ebü Ümame (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiştir. Ayrıca Ebü Davüd, bunun mislini Ubade bin Samit (r.a.)'den rivayet etmiştir. Müellifimiz de Cenaze bölümünde Ubade'nin hadisini rivayet etmiş, fakat müellifimizin oradaki rivayetinde sadece kefenle ilgili cümle bulunur.

 

Hadisin kefenle ilgili cümlesinin gerekli izahı ve şer'i hükmü orada, yani 1473 ve 1471 nolu hadislerin izahı bölümünde açıklanmıştır. Artık burada tekrarlamaya gerek yoktur.

''Kurbanların en hayırlısı iki boynuzlu koçtur '' mealindeki fıkra ile ilgili olarak Tıybi: Bu nevi koçun diğerlerinden faziletli olması, genellikle böylesinin daha iri ve daha semiz olmasından olabilir, demiştir.

 

İkinci hadiste geçen "Edğam" vücüdunda az siyahlık bulunan demektir. Özellikle kulaklarında ve çene altında siyahlık bulunan hayvan hakkında kullanılır. Siyah burun lu hayvan manasında da kullanı!ır.