SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3141 >>

DEVAM: 7- BAYRAMDA KURBAN EDİLEN HAYVANLARIN ASGARİ YAŞ HADDİNİN BETANI BABI

 

حدّثنا هَارُونُ بْنُ حَبَّانَ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ عَبْدِ اللهِ. أَنْبَأنَا زُهَيْرٌ عَنْ أَبِي الزُّبَيْرِ، عَنْ جَابِرٍ؛ قَالَ:

 قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((لاَ تَذْبَحُوا إِلاَّ مُسِنَّةً. إِلاَّ أَنْ يَعْسُرَ عَلَيْكُمْ، فَتَذْبَحُوا جَذَعَةً مِنَ الضَّأْنِ)).

 

Câbir (bin Abdillah) (r.a.)'dân rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir; «Siz (kurban olarak) yalnız müsinne (yâni yaşça büyük hayvanı) kesiniz. Meğer ki, (bulamamaktan dolayı) bunu kesmek size güç ola. O takdirde koyun nevinden cezaa (yâni altı ayını doldurup bir yılını doldurandan farksız ve kuvvetli görülen kuzu) kesebilirsiniz.»

 

 

AÇIKLAMA:     Ukbe (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim, Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Bu hadiste geçen "Atüd" bir yaşını doldurmuş, kuvvetli keçi oğlağıdır. Hadis bunun kurban olarak kesilebileceğine delalet eder. Ata, Evzai ve Şafiiler'in bazısı bu görüştedir. Fakat halef ve selef'in cumhuruna göre atud kurban olamaz. Çünkü onlara göre Atud, henüz bir yaşını doldurmamış keçi oğlağına denilir.. Bir yaşını doldurunca alimlerin ekserisine göre buna Müsinne ve Seniyye denilir. Hülasa alimlerin ekserisine göre bir yaşını doldurup ikinci yaşına basmış keçinin erkek ve dişisi kurban olabilir. Şafiiler'e göre ise Seniyye, iki yaşını bitirip üçüncü yaşına basmış keçidir. Bundan küçük olanı kurban olamaz.

 

Bu babın ikinci hadisi Zevaid nevindendir. Şafii ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Bu hadis altı ayını doldurmuş ve bir yaşını doldurandan farksız, kuvvetli kuzunun kurban olmasının caizliğine delalet eder.

 

Bu babın üçüncü hadisini Ebu Davud da rivayet etmiştir. Bu da bir önceki hadisin hükmünü ifade eder.

Cabir (r.a.)'ın hadisini Müslim, Ebu Davud ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Bu hadisin zahiri deve, sığır ve davar nevilerinden Müsinne denilen yaştaki hayvan bulunmadığı takdirde Cezaa yani en az altı ayını doldurmuş, kuvvetli ve bir yaşındakinden farksız kuzu yu kurban etmenin caizliğine delalet eder. Anılan vasfı taşıyan kurbanlık hayvan bulunduğu takdirde ise hadisin zahirine göre kuzu kurban olamaz. Lakin bu hadisin, zahiri manasının kasdedilmediği hususunda icma vardır. Çünkü kuzunun yukarda anılan vasfı taşıması halinde kurban olmasının caizliği müteaddid hadislerle sabittir. Bu babın bazı hadisleri de ayni hükmü ifade etmektedir.

 

HADİSLERDE GEÇEN BAZI KELİMELERİ AÇIKLAYALIM

 

Ganem: Davar, manasınadır. Koyun ve keçi nevine şümullüdür. Atud: Keçi oğlağıdır. Ancak alimlerin ekserisine göre henüz bir yaşını doldurmamış oğlak kurban olamaz. 3138. hadisteki müsaade yalnız Ukbe (r.a.) içindir.

 

Müsinne: Altıncı yaşına basan deve, üçüncü yaşına basan sığır, Malik 'e göre dördüncü yaşına basan sığır, ikinci yaşına basan koyun ve keçi, Şafii'ye göre üçüncü yaşına basan keçi, demektir.

 

Yukardaki yaşlarda bulunan hayvanlara Seniyye de denilir.

Cezaa : Beş yaşına giren deve, iki yaşına basan sığır, Malik'e göre üç yaşına basan sığır, altı ayının doldurup bir yaşını doldurandan farksız ve kuvvetli kuzu, Şafiiler'e göre bir yaşını dolduran kuzu, ikinci yaşına henüz basmamış keçi, Şafiiler'e göre henüz üç yaşına basmamış keçi, demektir.

Yukarda anlatılan develerle ilgili yaş husüsunda alimler ittifak halindedir. İki yaşına basmış koyuna Müsinne denilmesi husüsunda da ittifak vardır. Diğerlerindeki ihtilaiın bir kısmı yukarda işaretlendi.

Şu noktayı da belirteyim ki, selef ve halef alimleri; kurbanlar ancak deve, sığır, camus ve daval'dan olabilir. Başka hayvanlardan olamaz, derler. Bu hususta ittifak vardır.

Bu hayvanların müsinnelerinden kurban olur. Deve, sığır ve keçinin Cezaa denileninden kurban olmaz. Bu hususta da ittifak vardır.

İki yaşındaki koyunun kurban edilmesinin caizliği husüsunda da ittifak vardır. Henüz bir yaşını doldurmamış kuzunun kurban olması için fıkıh kitabIarında belirtilen bazı şartlar noktasında mezhebler arasında bir farklılık vardır. Hanefi mezhebine göre yukarda anlattığım gibi altı ayını doldurmuş, kuvvetli ve bir yılını doldurmuştan farksız olan kuzuyu kurban kesmek cÜizdir. Şafiiler'in görüşü de buna yakındır.

Yukarıda anılan hayvanların dişisi ele erl,eği de kurban olabilir.

 

Ancak efdaliyet bakımından farklılık vardır. Bu farklılık husüsunda mezhebIerin değişii, görüşleri vardır. Tekmile yazarı efdaliyet husüsunda mezhebIerin görüşlerini ayrıntılı olarak beyan etmektedir. Özeti şöyledir;

 

1. Hanefiler'e göre yukarda anılan hayvanlar, et ve değer bakımından eşit olduğu takdirde eti daha lezzetli olanı tercih edilir. Değer veya et bakımından birisi diğerinden fazla ise fazla olanı tercih edilmelidir. Koç ile koyun değer ve et bakımından eşit olduğu takdirde koç tercih edilir. Keçi, sığır ve devenin erkeği ile dişisi değerce eşit oldUğu zaman dişisini tercih etmek efdaldır.

 

2. Şafii ve Ahmed'e göre efdaliyet şu sıraya göredir: Deve, sığır, koyun ve en son keçi.

 

3. Malik'e göre koyun diğer cinslerden üstündür. Sonra keçi, sığır ve deve sırayla gelir. Bunların her nevinin erkeği dişisinden efdaldır.

Daha geniş bilgi İçİn fıkıh kitablarına müracaat edilmelidir.