SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3148 >>

DEVAM: 10- AİLE FERDLERİNİN TÜMÜ YERİNE BİR TANE DAVARı (KOYUN VEYA KEÇİYİ) KURBAN BAYRAMINDA KURBAN EOENİN BABI

 

حدّثنا إِسْحَاقُ بْنُ مَنْصُورٍ. أَنْبَأَنَا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ مَهْدِيٍّ، وَمُحَمَّدُ بْنُ يُوسُفَ. ح وَحَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا عَبْدُ الرَّزَّاقِ، جَمِيعاً عَنْ سُفْيَانَ الثَّوْرِيِّ، عَنْ بَيَانٍ، عَنِ الشَّعْبِيِّ، عَنْ أَبِي سَرِيحَةَ؛ قَالَ: حَمَلنِي أَهْلِي عَلَى الْجَفَاءِ، بَعْدَمَا عَلِمْتُ مِنَ السُّنَّةِ. وَكَانَ أَهْلُ الْبَيْتِ يُضَحُّونَ بِالشَّاةِ وَالشَّاتَيْنِ. وَالآنَ يُبَخِّلُنَا جِيرَانُنَا.

 

في الزوائد: إسناده صحيح ورجاله موثقون.

 

Ebû Serîha (Huzeyfe bin Esîd (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben sünneti bildikten sonra ev halkım beni (çok sayıda kurban kesmeye) zorladılar. Ev halkı bir davarı veya iki davarı bayramda kurban ederlerdi. Şimdi (bir veya iki davarı kurban etmekle yetinirsek) komşularımız bizi cimrilikle itham ederler.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih ve ravileri sıka (güvenilir) zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk hadisini Tirmizi ve Malik de rivayet etmişlerdir. İkinci hadis ise Zevaid nevindendir. Tirmizi, ilk hadisin hasen - sahih olduğunu söylemiştir.

 

Bu babın hadisleri bir davarın bir ev halkı adına kurban edilmesinin yeterli olduğuna delalet ederler. Malik, Şafii, Ahmed, el-Leys, Evzai ve İshak bu ve benzeri hadisleri delil göstererek böyle hükmetmişlerdir.

 

Hanefiler ile Sevri ise bir davarın bir ev halkı için kurban olarak yetmediğine hükmetmişlerdir. Bunlar, bu ve benzeri hadisleri, sevaba ortak etmek manasına yorumlamışlardır.

 

İki grubun delilleri ve yek diğerine verdikleri cevabları görmek isteyenler. Tirmizi'nin Tuhfe şerhine ve Ebü Davüd'un Tekmile şerhine başvurabilirler.