SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3150 >>

DEVAM: 11- KURBAN BAYRAMINDA KURBAN KESMEK İSTEYEN KİMSE, ZİLHİCCE AYININ İLK ON GÜNÜNDE KILLARINDAN VE TIRNAKLARINDAN BİR ŞEY ALMASIN. BABI

 

حدّثنا حَاتِمُ بْنُ بَكْرٍ الضَّبِّيُّ، أَبُو عَمْرٍو. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَكْرٍ الْبُرْسَانِيُّ. ح وَحَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ سَعِيدِ بْنِ يَزِيدَ بْنِ إِبْرَاهِيمَ. حدّثنا أَبُو قتَيْبَةَ وَيَحْيَى بْنُ كَثِيرٍ قَالُوا: حدّثنا شُعْبَةُ عَنْ مَالِكِ بْنِ أَنَسٍ، عَنْ عَمْرِو بْنِ مُسْلِمٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ الْمُسَيَّبِ، عَنْ أُمِّ سَلَمَةَ؛ قَالَتْ:

 قَالَ رَسُولُ اللهِ ((مَنْ رَأَى مِنْكُمْ هِلاَلَ ذِي الْحِجَّةِ، فَأَرَادَ أَنْ يُضَحِّيَ، فَلاَ يَقْرَبَنَّ لَهُ شَعَراً وَلاَ ظفْراً)).

 

Ümmü Seleme (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Sizden kim Zilhicce ayının hilâlini görüp de bayramda kurban kesmek isterse artık (kurbanını kesinceye kadar) vücudundaki kıllara ve tırnaklara yaklaşmasın.»

 

 

AÇIKLAMA:     Müellifimizin iki senedIe rivayet ettiği Ümmü Seleme (r.a.)'ın aynı hükmü ifade eden bu babın iki hadisini Müslim. Ebü Davüd, Tirmizi, Nesai ve Dariıni de ıivayet etmişlerdir.

Bu hadislerin zahirine göre kurban bayramında kurban kesmek işteyen kimsenin Zilhicce ayının ilk on gününde saçından, kıllarından ve tırnaklarından bir şeyalması, kesmesi, kısaltması. yolması ve diğer şekillerde gidermesi haramdır. Bayramda kurbanını kestikten sonra tıraş olabilir, eteğini ve koltuk altlannı temizleyebilir ve tırnaklarını kesebilir. Daha önce bunlara dokunamaz.

 

ALİMLERİN BU KONUDAKİ GÖRÜŞLERi

 

1. Ahmed, İshak, Said bin el-Müseyyeb, Davud-i Zahiri ve bazı Şafiiler bu hadisin zahiriyle hükmetmişlerdir.

2. Malik bir rivayete göre şöyle demiştir: Nafile kurban kesecek kimsenin anılan sürece kıl veya tırnak kesmesi veya başka türlü gidermesi haramdır. Vacib kurban kesecek kimse için bu şeyler haram değildir.

 

3. Hanefiler. Şafii mezhebinin meşhur kavli ve Malik'ten yapılan bir rivayete göre hadisteki yasaklama: tenzihen mekruhluk içindir. Haramlık manasına yorumlanmamasının delili ise Aişe (r.anha)'nın 3094. 3095 ve 3098. hadisleridir. Oralara bakılabilir. Çünkü o hadislere göre Resul-i Ekrem (s.a.v.) kurbanlığını Medine-i Münevvere'den Mekke'ye gönderirdi. Kendisi - Medine'de kalırdı ve ihramlı kimse için yasak olan şeylerin hiç birisinden sakınmazdı.

 

Bayramda kurban kesmek niyetinde olan kimsenin Zilhicce ayının ilk 10 gününde kıllannı gidermemesi ve tırnaklarını kesmemesinin hikmeti ile ilgili olarak Sindi: Bir kavle göre kurban sahibinin kendisini ihramlı kimselere benzetmesidir. Diğer bir görüşe göre amaç, vücudun bütünüyle cehennem ateşinden azadlanmasıdır, der.

 

Şafii bu hadisi bayramda kurban kesmenin vacib olmadığına delil saymıştır. Çünkü hadiste ''... kurban kesmek isterse ...'' ifadesi kullanılmıştır. Bu ifade kurban kesmenin isteğe bağh oldUğunu gösterir.

 

Sindi bu nokta ile ilgili olarak da: Eğer biz Hanefiler kurbanın herkese vacib olduğunu söyleseydik, bu hadis görüşümüzü reddederdi. Ama biz kurbanın zenginlere vacib ve zengin olmayanlara mendub olduğunu söyleyince bu hadis. bizim aleyhimizde bir delil olmaz, der.