SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SAYD

<< 3249 >>

DEVAM: 19- KARGA (ETİNİN HÜKMÜNÜ BEYAN EDEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. حدّثنا الأَنْصَارِيُّ. حدّثنا الْمَسْعُودِيُّ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ الْقَاسِمِ. بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي بَكْرٍ الصِّدِّيقِ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عَائِشَةَ؛ أَنَّ رَسثولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ الْحَيَّةُ فَاسِقَةٌ، وَالْعَقْرَبُ فَاسِقَةٌ، وَالْفَأْرَةُ فَاسِقَةٌ، وَالْغُرَابُ فَاسِقٌ)).

فَقِيلَ لِلْقَاسِمِ: أَيُؤْ كَلُ الْغُرَابُ؟ قَالَ: مَنْ يَأْكُلُهُ؟ بَعْدَ قَوْلِ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم ((فَاسِقاً)).

 

في الزوائد: رجال إسناده ثقات. إلا أن المسعوديّ اختلط بأَخَرَة ولم نعلم هل روى الأنصاريّ هذا عَنْ المسعوديّ قبل الاختلاط أو بعده. فيجب التوقف في حديثه. واسم الأنصاريّ مُحَمَّدُ بن عبد الله بن المثنى.

 

Âişe (r.anhâ)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Yılan fâsıktır, akrep fâsıktır, fare fâsıktır ve karga fâsıktır.

 

(Bu hadîsi Âişe'den rivayet eden yeğeni)  Kasım'a: Karga yenir mi diye soruldu. Kasım:

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), fasık dedikten sonra kim onu yer? dedi.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin senedindeki nlviler sıka zatlardır. Fakat şu var ki: (Ravi) el-Mes'üdi'nin hafızası son zamanlarında zayıfla. mıştı. El-Ensari'nin bu hadisi el-Mes'üdi'den. hafızasının zayıflığı döneminden önce mi, sonra mı rivayet ettiğini bilemedik. Bu itibarla el-Mes'üdi'nin hadisinde duraklamak gerekir. EI-Ensari'nin adı Muhammed bin Abdillah bin el-Müsenna'dır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın iki hadisi de Zevaid nevindendir, karganın etini yemenin haramlığına delalet eder. Müellifimizin 3087 ve 3088. hadislerinde öldürülmesi emrolunan hayvanlardan birisi de kargadır. Karga'ya ve hadiste anılan hayvanlara fasık denilmesi sebebi ve karga'nın öldürülmesi hükmü ile ilgili bilgi orada verildiği için burada tekrarlanmasına gerek görmüyorum.

 

İlk hadiste Ömer (r.a.)'ın: "AHalı'a and olsun ki karga temiz yiyeceklerden değildir" sözü Mü'minün süresinin 51. ayetine işarettir. Bu ayette Allah Teala; "Ey Resuller temiz (yiyecekllerden yeyiniz ... " buyurmuştur. Ümmetler de Nebilerinin izlerini takip etmek durumundadır. Dolayısıyla temiz sayılmayan yiyeceklerden yiyemezler.