SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3253 >>

DEVAM: 1- (MUHTAÇLARA) YEMEK YEDİRME (FAZİLETİNİN BEYANI) BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ رُمْحٍ. أَنْبَأَنَا اللَّيْثُ بْنُ سَعْدٍ عَنْ يَزِيدَ بْنِ أَبِي حَبِيبٍ، عَنْ أَبِي الْخَيْرِ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ عَمْرٍو؛ أَنَّ رَجُلاً سَأَلَ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم فَقَالَ: يَا رَسُولَ اللهِ! أَيُّ الإِسْلاَمِ خَيْرٌ؟ قَالَ  ((تُطْعِم الطَّعَامَ، وَتَقْرَأْ السَّلاَمَ عَلَى مَنْ عَرَفْتَ وَمَنْ لَمْ تَعْرَفْ)).

 

Abdullah bin Amr (bin el-Âs) (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre, bir adam Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Yâ Besûlallah İslâmiyet'in hangi hasleti daha hayırlıdır? diye soru sordu. Resül-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): (Muhtaç kimseye) yemek yedirmen ve tanıdığına, tanımadığına selâm vermendir, buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk hadisini Tirmizi ve Darimi de rivayet etmişlerdir, AbduIIah biII Ömer (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevindendir. AbduIlah bin Amr (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim, Ebü Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir.

 

Birinci hadiste geçen "İncüal", hızla gitmek demektir.

İlk il}i hadiste bulunan "Selamın ifşası"; Selamlaşmayı yaygınlaştırmak ve işitilecek bir ses tonu ile yapmaktır. Nevevi: Sünnetin yerine gelebilmesi için verilen selam'ın verildiği kişi tarafından işitilmesi gerekir, işitilmediği takdirde selam veren kişi sünneti ifa etmiş sayılmaz, der.

 

HADİSLERDEN ÇIKAN HÜKÜMLER:

 

1. Mü'min'in rastladığı mü'min'e selam vermesi sünnettir. Selam, tanınan kişilere tahsis edilmemelidir. Kişinin tanıdığı ve tanımadığı herkese selam vermesi, yüce dinimizin' emrettiği tevazu, yani alçak gönüllülüğün ve ihlaslı olmanın bir gereğidir. Hadiste emredilen selamın yaygınlaşması ancak şu şekilde gerçekleşir. Selamın tanınan kimselere tahsisi ve tanınmayan kimselerin esirgenmesi kıyametin belirtilerindendir. Nitekim Tahavi ve başkasının İbn-i Mes'üd (r.a.)'den rivayet ettikleri bir hadiste: "Selam'ın tanınan kimselere tahsis edilmesi kıyametin belirtilerindendir" bu yurulm uştur.

 

2. Yetimlere, fakirlere ve benzeri muhtaçlara yemek yedirmek Cennet'e selametle girmeye vesile olan hayrattandır, mü'minin hayırlı hasletlerindendir.

 

3. Akrabalarla iyi ilişki kurmak, bunu devam ettirmek ve onlara iyilik etmek de Cennefe selametle girmeye vesile olan hayırlı işlerdendir .

 

4. Ikinci hadiste; "Mü'minler ancak kardeşlerdir." (Hucurat 10) ayetine işaret buyurulmuştur. Allah Teala mü'minIeri kardeş kılmıştır.

 

5. Birinci hadiste gece namazına teşvik yapılmıştır. Bu hadis 1334 numarada da geçmişti. Gece namazının faziletine dair hadisler ve bununla ilgili bilgi müellifimizin 1329 - 1334 numaralarda geçti. Oraya bakılabilir.