SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3255 >>

DEVAM: 2- BİR KİŞİNİN YEMEĞİ İKİ KİŞİYE YETER BABI

 

حدّثنا الْحَسَنُ بْنُ عَلِيٍّ الْخَلاَّلُ. حدّثنا الْحَسَنُ بْنُ مُوسى. حدّثنا سَعِيدُ بْنُ زَيْدٍ. حدّثنا زَيدٍ. حدّثنا عَمْرُو ابْنُ دِينَارٍ، قَهْرَمَانُ آلِ الزُّبَيْرِ، قَالَ: سَمِعْتُ سَالِمَ بْنَ عَبْدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ عُمَرَ بْنِ الْخَطَّابِ؛ قضالَ: قَالَ رَسثولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم  ((إِنَّ طَعَامَ الْوَاحِدِ يَكْفِي الاِثْنَيْنِ. وَإِنَّ طَعَامَ الاِثْنَيْنِ يَكفِي الثَّلاَثَةَ وَالأَرْبَعَةَ. وَإِنَّ طَعَامَ الأَرْبَعَةِ يَكْفِي الْخَمْسَةَ وَالسِّتَّةَ)).

 

في الزوائد: في إسناده عمرو بْنُ دينار قهرمان آل الزبير، وهو ضعيف.

 

Ömer bin el-Hattâb (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Şüphesiz, bir kişinin (doyurucu) yemeği iki kişiye yeter. Şüphesiz İki kişinin (doyurucu) yemeği üç ve dört kişiye yeter ve şüphesiz dört kişinin (doyurucu) yemeği beş ve altı kişiye yeter.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bumm -senedinde Amr bin Dinar Kahraman Alü'z.Zübeyr bulunur. Bu ravİ zayıftır.

 

 

AÇIKLAMA:     Cabir (r.a.)'ın hadisini Müslinı, Tirmizi, Nesai ve Ahmed de rivayel. etmişlerdir. Ömer (r.a.)'ın hadisi ise ZevÜid nevindendir.

 

Bu hadisler' ve benzeri hadisler yetecek derecede doymakla kanaat edilerek fakirlere yardım edilmesi gibi sosyal ve yüce bir gayeyi vurgular. Hadislerden maksad az kişiyi doyuracak yemeğin çolt kişiyi doyura{;ağını haber vermek degildir .