SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3261 >>

DEVAM: 5- YEMEK YEME ZAMANI ABDEST ALMAK BABI

 

حدّثنا جَعْفَرُ بْنُ مُسَافِرٍ. حدّثنا صَاعِدُ بْنُ عُبَيْدٍ الْجَزَرِيُّ. حدّثنا زُهَيْرُ بْنُ مُعَاوِيَةَ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ جُحَادَةَ. حدّثنا عَمْرُو بْنُ دِينَارٍ الْمَكِّيُّ، عَنْ عَطَاءِ بْنِ يَسَارٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ، عَنْ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم؛ أَنَّهُ خَرَجَ مِنَ الْغَائِطِ. فَأُتِيَ بِطَعَامٍ. فَقَالَ رَجُلٌ: يَا رَسُولَ اللهِ! أَلاَ آتِيكَ بِوَضُوءٍ؟ قَالَ

 ((أُرِيدُ الصلاةَ؟)).

 

في الزوائد: في إسناده مقال. لأن صاعد بْنُ عبيد، لم أر من تكلم فيه لا بجرح ولا توثيق. وجعفر بْنُ مسافر، قَالَ أبو حاتم: شيخ ((؟)) وقال النسائيّ: صالح. وذكره ابْنِ حبان في الثقات. وباقي رجال الإسناد على شرط الصحيحين.

 

Ebü Hueyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: (Bir defa) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) büyük abdest bozma yerinden çıktı. Sonra O'na yemek getirildi. Bunun üzerine bir adam: Yâ Resulallah! Sana bir abdest suyunu getirmiyeyim mi? dedi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Namaz (mı) kılacağım? buyurdu.

 

Not: Zevâid'de şöyle denilmiştir: Btuıun senedi hakkında konuşulur. Çünkü râvl Saîd bin Ubeyd'in güvenilmezliği veya güvenilirliği hakkında konuşanı görmedim. Râvl Ca'fer bin Misafir hakkında da Ebû Hatim: O, bir üstâddır, demiş. Nesâi de: Onun rivayeti işe yarar, demiştir. îbn-i Hibbân da onu güvenilir râviler arasında anmıştır. Senedin kalan râvîleri ise Buharı ve Müslim'in şartı üzerinedir.

 

 

AÇIKLAMA:     Enes (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevindendir. Sindı bu hadisİn izahı bölümünde şöyle der: "Hadiste geçen "Evinin haynnı çoğaltmak" ifadesinden maksad ev sahibinin rızkının bereketlenmesi ve yiyeceğinin çoğalmasıdır. Hadisteki "Abdest alsın" emri de yalnız elleri yıkasm manasına yorumlanır.

 

Hadiste geçen "Geda" kelimesinin asıl manası öğle yemeğidir. Fakat burada mutlak yemek manası kasdedilmiştir. Çünkü akşam yemeği de öğle yemeği gibidir."

Hadis böyle yorumlanınca çıkan hüküm, yemekten önce elleri yıkaIhanın müstehabhğıdır.

İkinci hadis de yemekten önce elleri yıkamanın vacib ve şart olmadığına delalet eder. Bu hadis Zevaid nevinden ise de Tirmizi . Ebü Davüd ve Nesai bunun bir benzerini İbn-i Abbas lRadıyallahü anbüma) 'dan rivayet etmişlerdir. İbn-i Abbas'ın rivayetinde sahabilerin "Sana bir abdest suyunu getirmeyelim mi?" mealindeki sorusuna verilen cevabta; "Ben ancak namaza kalkacağım zaman abdest almakla emrolundum" buyurulmuştur.

 

Bu cevab, yemekten önce abdest almanın vacib olmadığına de lalet eder. Fakat müstehab veya caiz olmadığına delalet etmez. Hele elleri yıkamanın müstehab olmadığına hiç delalet etmez.

 

Ebu Davud ile Tirmizi'nin Selman-i Farisi (r.a.)'den rivayet ettikleri bir hadiste; Nebi (Salli;l,llahü Alcyhi ve Selleml: "Yemeğin bereketi, yemekten önce ve yemekten sonra abdest almaktır" (yani elleri yıkamaktır). buyurmuştur. Bu hadisin senedi zayıf ise de bununla amel edilmelidir. Zaten bazı alimler yemekten önce ve sonr.a elleri yıkamanın müstehablığına hükmetmişlerdir. Sağlık açısından da bunun önemi ve hikmeti herkesçe takdir edilmektedir. Kanımca bunun üzerinde fazla durmaya. yani daha geniş bilgi vermeye gerek yoktur.